Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

DİKKAT! Altında önemli riskler oluşuyor!

Bigpara Haber

Bu raporu hazırlamamın sebebi önümüzdeki dönemde altında önemli risklerin oluşmaya başlamasıdır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu nedenle gözlemlerimi sizlerle detaylı olarak paylaşmak istedim.

Aşağıdaki grafik altın incelemesini teknik olarak yaptığımız ekranın görüntüsüdür.

Altının onsu 1.550 USD seviyelerindeyken trend yukarı dediğimizde bu grafikte net yükseliş sinyalleri almıştık.

O günden bugüne altında trendin yukarı sinyaller üretmeye devam ettiğini her yazımızda sizlerle paylaştık.



Yukarıdaki grafik bize çıkış trendinin sona ermek üzere olduğunu gösteriyor. Altının onsu 1.650 seviyesine geldiğinde aşağı trend sinyalleri de gelmeye başlayacak. Eğer aşağı sinyali üretebilirse 1.617 seviyelerine kadar düşüş gelme ihtimali artacak. Şimdilik daha önce pozisyon azaltın önerimizi yineliyoruz. Bu arada Asya’da tatilin etkisiyle altına olan talebin düşmesi fiyatları aşağı çekecek şeklinde yorumlar da okuyoruz.

Ülke rezerv hareketlerinde Meksika ne Mauritius’un çok az rezerv düşüşünün yanında özellikle kazakistan’ın rezerv artışı dikkat çekiyor. Bunun dışında önemli rezervleri olan ülkelerde rezerv değişimi IMF datalarından görünmüyor. Bir yandan parasal sisteme güvensizlik, diğer yandan Körfez bölgesinde esen rüzgarlar istikrarlı bir piyasa oluşumunu engelliyor. Her an her iki tarafa sert hareketler yapmasına neden olabilecek haberlerin çıkması mümkün. Örneğin Körfezde sıcak temas altını yukarı zıplatabilecekken, FED faiz artırımı gibi haberler de aksine düşürebilir.

Başka bir örnek IMF’nin elinde Ağustos 2011 sonu itibariyle (kaynak http://www.imf.org/external/np/exr/facts/gold.htm) 164.1 Milyar USD karşılığı altın bulunmaktadır. Eğer Ülke desteklerini artıracaksa (Macaristan gibi), O zaman bu kaynakların bir kısmını satmak durumunda kalabilir. Yukarıda linkte belirtilen açıklamada 2010 Arlık ayında altın satış programının tamamlandığı belirtilmiştir.

Bu durum spekülatörlerin altını yükseltmeleri için iyi fırsat oluşturmuştur. Çünkü IMF Dünya’da altın miktarı en fazla olan kurumlardan birisi.Bu nedenle yeni bir satış haberi altında beklenmedik ciddi düşüşleri getirebilir.
Bugün yazıyı yazdığımız şu saatlerde altının onsu 1.653’e değmiş olup aşağı sinyali vermek üzeredir. Lütfen kısa vadede satmak zorunda olduğumuz altınlar için pozisyonumuzu gözden geçirelim.


Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları