Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dar marjda hareket eden piyasada işlem yapmayın

Önerimiz sığ ve dar marjda hareket eden piyasalarda işlem yapmamanızdır.

Bigpara Haber

Dün 1.8046 seviyesinden güne başlayan $/TL paritesi 1.8046-1.8112 bandında hareket ettikten sonra 1.8027 seviyesinden, yani günün en düşük seviyelerine yakın yerden kapanış yaptı.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vadeli yukarı sinyalleri son derece zayıflamış durumda. Bu sabah 1.8012-1.8039 bandında hareket etmiş ve düne göre daha düşük bir işlem seviyesini görmüştür. Yukarı sinyallerinin tamamen sona ermesi için 1.7995 seviyelerinden işlem geçmesi gerekiyor.

Hatırlarsanız sığ ve dar marjda hareket eden piyasalarda günlük kapatmak zorunda olduğunuz pozisyonları açmamanızı dünkü yazımızda önermiştik. Paritedeki marja baktığınızda, işlem komisyonlarını da dikkate alınca işlem yapmanın hemen hemen imkansız olduğu görünmektedir.

İşlem hacminde önemli yer tutan ve piyasa derinliğine katkı yaparak yabancı yatırımcı çeken yüksek işlem hacimleri olmadığında yani TL’ye karşı döviz işlemlerinin olduğu piyasada işlem hacmi çok düşük olduğunda yabancı yatırımcının sermaye piyasalarına sokmak için hazırladığı dövizi de uygun bir şekilde TL’ye dönmesi mümkün olamıyor. 
Şu an 1 milyar USD TL’ye dönmeye kalksa 1.75 seviyesine kadar düşebilecek bir harekete maruz kalabiliriz. Arkasından da TL’yi destekleyici bir haberle kısa sürede 1.75 olabilir. Bu nedenle sığ piyasalar ciddi marjlarda hareket etme potansiyeli nedeniyle riskli piyasalardır. Bu bahsettiğim senaryonun tam tersine baktığımızda, risk iştahının azaldığını ve 1 milyar USD tutarında fonun çıkmaya karar verdiğini varsaydığımızda 1.85 seviyelerine kadar çıkması son derce kolay. Burada önemli olan sizlerin bu senaryolara ne kadar hazır olduğunuzdur. Risk yönetimi bu senaryolara hazır olmayı gerektiriyor.

1.8060 seviyelerinin altında olması $/TL için önemli bir sinyal. Destek kırılabilir. Birkaç gün daha böyle kalırsa önceki yazılarımda da belirttiğim gibi 1.7940 seviyesine kadar gevşeme riski artacaktır. Yatay seyirde hareket eden $/TL orta vade güçlü trend oluşturmuş değil.

€/$ paritesine baktığımızda; Dün 1.2217-1.2306 bandında hareket etmiş ve bir önceki güne göre minimum seviyelerde  çok hafif yukarı hareket etmeyi denemiştir. Ancak bir önceki en yüksek seviyeyi yukarı test edememesi zayıf olduğunu gösteriyor. Aşağı sinyalleri devam ettiğinden bir mlktar gevşeme potansiyeli bulunuyor. Aşağı sinyallerinin son bulması için 1.2390 seviyesinde güçlü durması gerekmektedir.

€/TL grafiğine baktığımızda; burada da aşağı yönde baskının devam ettiğini, son 7 iş günüdür yatay seyirde ve çok dar marjlarda (2.21-2.2250 bandında) hareket ettiğini gözlemliyoruz. Şu an bir trend hareketi söz konusu değil.

Önerimiz sığ ve dar marjda hareket eden piyasalarda işlem yapmamanızdır. Bunun yanında TL’nin değerlenme potansiyeli arttığı için yükselişlerde (1.8090 ve üstü seviyelerde )$/TL satıp TL’ye geçmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları