Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dananın kuyruğu bugün kopacak

Deyim yerindeyse “dananın kuyruğu bugün akşam kopacak”

Bigpara Haber

Deyim yerindeyse “dananın kuyruğu bugün akşam kopacak” Yunanistan’ın borç takası süresi bu akşam sona erecek.



Hikmet Baydar
www.3-goz.com

Şimdilik
elimizdeki bilgi anlaşma sağlanan oranın %60 civarında olduğu yönünde. Yani kalan tutarın ne olacağı şimdilik meçhul. Bu gece temerrüd haberi çıkabilir. Bugün en önemli gelişme bu konu olduğu için yorumumuza Yunanistan ile başladık.

Dün 1.3097-1.3164 bandında hareket eden €/$ paritesi 1.3153 seviyelerinden kapanarak tepki çıkışının bir miktar daha devam edeceği sinyalini verdi. Bu sabah 1.3136-1.3183 bandında olması zayıf da olsa tepki çıkışının devam ettiğini gösteriyor. Bugün özellikle Yunanistan’ın beklenecek olması nedeniyle sığ fakat tehlikeli bir piyasa olabilir. Sığ piyasalarda aşırı dalgalanma ve sürpriz hareket riski çok yüksektir. €/$ paritesi 1.3250 seviyelerine kadar sürebilecek bir tepki çıkışını orta vadeli aşağı sinyalleri gölgesinde sürdürüyor olacak. 1.3106-1.3060 bandı oldukça kritik destekler barındırıyor.

€/TL grafiğine baktığımızda ; Orta vade aşağı sinyallerin devam ettiğini, dün yatay seyirde 2.3418-2.3559 bandında hareket ettiğini görüyoruz. Yurt dışında Euro’nun değerlenmesi burayı pek etkilememiş. Sabah itibariyle 2.3415-2.3458 bandında hareket etmesi zayıflık sinyalidir. Normal şartlarda 2.2.36 seviyesinde olması gerekirdi. Demekki ¨ sepet bazında değer kazanmış. Burada kritik destek 2.3330 seviyelerinde. Direnç ise 2.3569’da. işlem yaparken bu seviyeleri dikkate almanızda fayda var.

$/TL grafiğine baktığımızda; Sert çıkışın ardından dün 1.7929 seviyesinden 1.7817 seviyesine kadar gevşedi. Dün €/$ paritesinin USD aleyhine hareket etmesi de burayı etkilemiş olabilir. Bu sabah 1.7770-1.7820 bandında hareket etmesi 1.7712 seviyesine kadar bir geri çekilmenin yaşanabileceğini gösteriyor. $/¨ paritesinde orta vade yukarı sinyalleri devam ediyor. Bu nedenle kısa vadeli gevşemeleri karşılayabilecek alımların gelme olasığı daha yüksek görünüyor.
Teknik analizde ekonomi ve sosyal tüm gelişmelerin fiyat hareketlerine yansımasına bakılarak tahminde bulunulduğundan piyasalardaki söylentilerden çok bu söylentilere yatırımcıların verdiği tepkiler (yapılan işlemlerle) analiz ediliyor. Bu nedenle bizim şu an bilgimizde olmayan birçok olayı Dünya’da duymuş bir ulusşararası yatırımcı bile analizlerde bizlerin bunu fark etmemize neden olabiliyor. Bazen nedenini bilemesek de sonradan gelen haberlerle minarenin kılıfı bulunmuş oluyor. Ancak önemli olan kısa vadeli analizlerin sadece ve sadece kısa vadeli işlemler için geçerli olduğunu, uzun vadeli pozisyonlar için ise uzun vadeli analizlerin yapılması gerektiğini unutmamalıyız.

İsterseniz yarın size bu paritelerin aylık analizlerini verebilirim. Okuyucu bölümüne düşüncelerinizi yazarsanız ona göre yazımı hazırlayacağım. 

Bugün önerimize gelince; piyasalarda söylentilerin aşırı uçuştuğu bugün yarına aktaracak risk almamanız, 1.7870 seviyesine $/¨ satarak 1.7712 seviyesine kadar olabilecek düşüşü değerlendirmeniz faydalı olabilir. Tekrar belirtiyorum lütfen geceye pozisyon bırakmayalım bugün.
Saygılarımla…                       

Yazarın Diğer Yazıları