Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Çok sert yukarı sinyaller alınıyor

Bigpara Haber

Dün 1.8533 seviyesinden başlayıp 1.8295 seviyesine kadar düşerek 1.8302 kapatan $/TL sabah 1.8271’e düştükten sonra 1.8349’a yükselmiş ve son olarak da 1.8335 seviyelerinden işlem görmüştür. En düşük seviye dün gördüğü en düşük seviyenin altındadır.

Ayrıca aşağı sinyalinin henüz 4. gününde olmasına rağmen 1.90 seviyesinin üstünden 1.83’ün altına kadar önemli bir düşüş gerçekleştirmiştir. Orta vadeli bazı göstergeler yeni yeni net aşağı sinyali ürettiğinden 1.83 seviyesinin altında kalması durumunda trendin başında ana hedef olarak koyduğumuz 1.7950 civarı seviyelere inmesi çok zor olmayacaktır.

En son açıklanan sanayi verisi aylık bazda ikinci azalmayı göstermekte, yeni açıklanan cari açık verisi de beklenenden biraz kötü gelmiştir. Cari açığın yüksek gelebileceğine dair beklentimi dünkü yazımda belirtmiştim. Bu iki veri TL’nin kısa vadede hızlı değer kazanmasını olumsuz etkileyebilecek veriler. Ancak alternatif ülkelerle kıyaslandığında olumsuz sayılmayacak durumda. Hatta İMKB’de adet bazında yabancıların elinde hisse miktarı 1 ay öncesine göre arttığına göre yabancının Türkiye’ye bakış açısı ortadadır.

Batıda hava nasıl diye baktığımızda Merkel Sarkozy görüşmesi ile umut aşılanmaya çalışılırken gerçek veriler İspanya, İtalya gibi ülkelerin notlarını düşürtüyor. Bu arada Belçika da sıraya girmiş durumda.

Bu arada €/$ hareketinin $/TL ye destek verebileceğini dünkü yazımda belirtmiştim. Dün €/$ 1.3376 seviyesinden 1.3673 seviyesine kadar yükselerek bu desteği çarpraz parite etkisiyle vermiş durumda. Önemli direnç seviyesine geldiği için bu seviyelerde kar realizasyonları gelebilir. Ancak yukarı sinyalinin henüz başında olduğu için kar realizasyonlar €/$ için yukarı yönlü pozisyon alma fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Bu arada eski TCMB Başkanı Sn Durmuş Yılmaz’ın TL’de kalma tavsiyesi bizim şu an için öngördüğümüz $/TL aşağı yönlü sinyalleriyle örtüşmektedir.

Gelelim önerimize; $/YEN grafiği ciddi bir sıkışmayla beraber çok sert yukarı yapabileceği (belki de gelebilecek bir müdahale ile) sinyalleri üretmektedir. Kaldıraç etkisini fazla abartmadan bu paritede yukarı yönlü pozisyonlar alınabilir. Her an Yen’de ciddi hareketler olabilir. Bu parite orta vade yukarı sinyalleri de üretmektedir.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları