Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Çıkışlar fırsata çevrilebilir

€/$ paritesi orta vade yukarı sinyalleri eşliğinde çıkışına devam ediyor

Bigpara Haber

Dün Yunanistan ile ilgili sıcak gelişmelere paralel olarak 1.3215 seviyelerinden 1.3321 seviyesine kadar yükselen €/$ paritesi orta vade yukarı sinyalleri eşliğinde çıkışına devam ediyor.



Hikmet Baydar
www.3-goz.com

Bu sabah 1.3239-1.3291 bandında takılması çıkışın çok da güçlü olmayabileceği sinyalini veriyor. ABD verilerinin beklenenden iyi gelmesi pariteye biraz fren yaptırmış gibi. Bu arada 13.01.2012 tarihinden beri gelen yukarı sinyalleri oldukça uzadı. Yorulma sinyalleri geliyor. Hatırlarsanız o tarihlerde yukarı pozisyon önerimiz başlamıştı ve bu sitedeki eski raporlarımızdan tekrar okumanız mümkün.

$/TL paritesi orta vade yukarı sinyalleri üretmeye başladı RSI göstergesinin de aşırı düşük sinyali vermesiyle birleşince $/TL’de yukarı yönlü pozisyon almak oldukça mantıklı görünüyor. Daha önce 1.75 seviyesinin altında alınması gerektiğini düşündüğümüzü sizlerle paylaşmıştık. Dün 1.7631 seviyesine kadar yükselen $/TL  için hedefimiz 1.8020’dir. (Bu sadece beklentimiz olup tutmama ihtimali unutulmasın lütfen).

€/TL grafiğine baktığımızda; hatırlarsanız bandın dışına çıktığı ve RSI aşırı düştü sinyalleri verdiği için yukarı yönlü tepki vermesini beklediğimizi sizlerle paylaşmıştık. O zaman 2.30 seviyelerinin altına inmişti. Dün itibariyle 2.3383 seviyesini gördü ve orta vade yukarı sinyali gelmeye başladı. Bu paritede 2.3462 rakamını unutmayın lütfen. Çünkü bu seviyeyi aşması yukarı yönde önemli hareketlerin göstergesi olacak. €/TL satmak isteyenlere önerimiz €/TL’de hareket henüz yeni ve biraz daha beklemeleridir.

Son gelişmeleri şöyle bir gözden geçirelim;  İngiltere Merkez Bankası(BOE) beklenti dahilinde faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.Varlık alım programını da piyasa beklentisi doğrultusunda (50-75 milyar sterlin) 50 milyarsterlin (79 milyar dolar) artırarak (üç ay içinde tamamlanacak), 275 milyar sterlinden 325milyar sterline çıkardı. Kısacası devlet müdahaleleri devam edecek.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz oranlarını değiştirmedi. Beklenti de buydu zaten.

Dün 370 bin seviyesinde gerçekleşmesi beklenen ABD işsizlik başvuruları -15 bin ile 358bin oldu. Önceki hafta 377 binden 370 bin seviyesine gerilemesi beklenen ABD haftalıkişsizlik başvuruları 367 bin, yüzde 8,5 seviyesinde aynı kalması beklenen (3 yılın düşüğü) ABD işsizlik oranı yüzde 8,3 ile Şubat 2009’dan beri en düşük seviyeye gerilemişti.4 haftalık ortalama 26 Nisan 2008`den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Yani ABD’de işsizlik verileri iyi gelmeye başladı. Yüzde 0,4 artması beklenen ABD Toptan Ticaret Aralık %1,00 arttı.

Türkiye’de 17 finans kurumu Aralık’ta ortalama 6,5 milyar dolar cari açık bekliyor, Tahminler 2011 sonu için 77 milyar dolar, 2012 sonu içinse 61,8 milyar dolardır.

Hazine Eurobond (uluslar arası kurallarla işlem gören döviz ödemeli tahvil)ihalesine 3 katı talep geldi. Avrupa’da devletler ECB destekli tahvil satabiliyorlar. Faiz oranı da piyasa koşullarına göre oldukça uygun.

Yunanistan’da parti liderleri anlaştı. Yunanistan Başbakanlığı, AB ve IMF tarafından Yunanistan`a tahsis edilecek 130 milyar € yeni kurtarma paketi için öngörülen tasarruf önlemlerinde anlaşmaya varıldığını teyit etti. Bakalım Yunanistan’da sosyal gelişmeler nereye varacak. Tedbirler halkı ciddi zorlayacak.

Çin’de ihracat iki yıldan fazla sürede ilk kez düşüş gösterdi. Bir yıl öncesine göre 0,5 düşüş gösterdi. Dünyanın lokomotifi olan ülkede de yavaşlama sinyalleri gelmesi iyi değil.

Genel olarak yukarıdaki veriler ABD’de daha olumlu. Yunanistan’ın anlaşması sadece şu an umut vaad eden gerçekleşme. Çünkü temerrüd riski hala kalkmış değil. Bunun için Avro bulması gerekiyor. FITCH’in hala riskin devam ettiğini açıklaması düşündürücü.

Çin’deki ihracatın düşüşü ise global yavaşlama sinyali olup resesyonu teyit ediyor. Bu durumda dalgalanmaların daha da artma ihtimali oluşuyor. Cari açık beklentileri de içeride TL’nin güçlü kalmasını destekler nitelikte. Eurobond’a gelen talep de Türkiye’ye duyulan ilgiyi gösteriyor.

Günlük önerimiz; hem €/$ paritesinin yukarı dönmesi, hem de €/TL’nin yukarı sinyali üretmesi nedeniyle €/TL de 2.33 seviyelerinden alım yaparak çıkışları fırsata çevirmenizdir. Tekrar belirtmekte fayda var. Gün içinde meydana gelebilecek önemli ve sürpriz veriler her zaman evdeki hesabı çarşıya uydurmayabilir. Aman unutmayalım.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları