Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Carry-trade yeniden revaçta

Hikmet BAYDAR yazdı

Bigpara Haber

Geçtiğimiz günlerde japon yeninin Amerikan Dolarına karşı prim yaparak 122`lerden 115`lere gelmesi, Dünya`nın en önemli fon fazlasının yaratıldığı japonyada düşük faizli yenin yuksek faizli diğer ülke paralarıyla değitirilerek bu ülke menkul kıymetlerine yatırıma yönlenmesi stratejisini önemli bir şekilde hasara uğrattı.

Turkiye de bundan nasibini aldı.Hızlı bir şekilde menkul kıymet satışları geldi ve dolayısıyla faizler yukseldi, peşinden de dövize alım geldi.BDDK kayıtlarına baktığımızda yabancıların o kadar ciddi boyutta bono satmadıkları net bir şekilde görülmektedir.28 şubatta 46.447 mlr ytl olan yabancıların bankalardaki bono portföyü 02/03 tarihinde sadece 45.940 a düşmüştür.

Hisse senetlerinde de durum pek farklı olmamıştır.MKK verilerine göre nominal bazda %56 olan yabancı oranı 08/03 itibariyle %55.50 ler seviyesine gevşemiştir.Yurt dışında yaşanan dalgalanma içeride pozisyonlarda ciddi değişikliğe yol açmamıştır.

Bu nedenle de döviz fazla hareketlenmemiş ve heen normal seviyelerine dönmüştür.Bu arada BDDK verilerine baktığımızda bankaların aylık bazda fonlanan menkul kıymetlerinde %15 lere varan ciddi artış olduğunu görüyoruz.

Bu durum fonlamayla taşınan tahvillerin önümüzdeki dönemde fonlama faizinden fazla kazandıracağı beklentisini ortaya koymaktadır.japon yeninin tekrar değer kaybetmeğe başlaması ve 117 lere gelmesi moralleri yükseltmiştir.Bu durumda carry trade ile pozisyon taşıyanların tekrar piyasalara gelmesini beklemek pek de yanlış olmayacaktır.son zamanlarda gelen alım dalgası da bu savı doğrular niteliktedir.

Hikmet BAYDAR
hikba@deltamenkul.com.tr


Aşağıdaki yorumlara cevap:

Sayın Turkal; yazılan yazı sadece global sermaye hareketleri ile ilgili olup sermayeyi yönetenlerin başka amaçlarını sorgulamamaktadır. Piyasalardaki her gelişmeye komplo teorileri üretmek o kadar da zor değil. Ancak, Türkiye piyasalarına ciddi pozisyon alarak gelen fonların Türkiyenin koyduğu kurallara uymak zorunda olduğunu unutmamak lazım. Kısacası biz kontrol ve yaptırımı etkin uyguladığımız sürece, gelen fonlar eğer sizin de belirttiğiniz gibi Türkiye aleyhine amaca sahiplerse bu amacı kolay gerçekleştiremeyeceklerdir. Bir piyasa profesyoneli olarak ben piyasalarımızın sağlıklı büyümesinden yanayım. Yazıma gösterdiğiniz ilgi ve duyarlılığa teşekkür ederim.


Hikmet BAYDAR

Yazarın Diğer Yazıları