Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Çalkalanma daha da artacak

Bigpara Haber

Dün 1.7489-1.7690 bandında hareket eden $/TL bu sabah dünkü kapanış değerlerine yakın yerlerden açılmış ve şu ana kadar 1.7569-1.7710 bandında hareket etmiştir. Orta vadeli göstergelerde uyumsuzluk devam etmektedir. Bu durumda orta vadeli bir strateji önermemiz mümkün değil.

Mevcut gelişmelere bakarak orta vadede trend ne olabilir ancak onu öngörmeye çalışabiliriz. Teknik olarak 1.7150-1.7950 bandındaki salınımı devam ediyor.

Yurt dışı gelişmelere göre AB’de bankacılık kesimi fonlama ihtiyacının artması, önümüzdeki dönem sendikasyonlar da sıkıntı çekmemize yol açacak gibi görünüyor. Bu durum kredi daralması nedeniyle reel ekonomiyi soğutabilir. Cari açığın düşüşüne etki yapabilir. Bunun yanında son zamanlardaki kur hareketleri daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi TCMB beklenti anketlerinde kur beklentilerinin yukarı çekilmesine yol açtı. Artık 1.50-1.60 bandını konuşan pek olmayacak.

Türkiye rekabet sıralamasında 17’ciliğe yerleşti dolayısıyla global krizi fırsata çeviriyor. Bunun yanında yurt dışında büyüme ve ciro verileri negatif veya beklenenden kötü.

Haberlere daha duyarlı ve daha fazla sert dalgalanmalara maruz kalabilecek piyasalara giriyoruz. Bundan sonraki dönemde müdahale edilmesine ihtiyaç duyulabilecek hareketleri global piyasalarda görebiliriz. Son zamanlarda ECB’nin tahvil alımı, İsviçre merkez bankasının kur tabanını belirlemesi, BOJ ve ECB’nin Yen’e ortak müdahaleleri yeterli olmuş görünmüyor.  Resesyon olasılığı arttıkça çalkalanma daha da artacak.

Gelelim önerimize; orta vade yuları sinyalleri vermeye başlayan $/YEN paritesinde mümkün olduğunca 77 seviyelerinden alım yapmak ve 77.70 seviyelerinden pozisyon kapamak olabilir. Japon yeni bu paritede yukarı orta vade sinyallerinin 3. günündedir.


Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları