Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Buradan tepki gelme olasılığı yüksek!

Bigpara Haber
Dün 1.3079 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.3026-1.3218 gibi geniş bir aralıkta dalgalanmıştır. Gelen kar realizasyonu gün içerisinde karşılanmış görünüyor.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com


13240-1.3020 bandında dalgalanmakta olan paritenin yönünü bu iki seviyedeki tavrı belirleyecek. 1.3240 seviyesinin üzerinde güçlü olması halen devam etmekte olan orta vade yukarı trendinin devamı anlamına geleceği gibi, 1.3000 seviyesini aşağı kırmayı denemesi yukarı orta vade trendin bittiğini ilan edecek.

Şimdilik Yunanistan odaklı haberlerle beraber bugün Fransa tahvil ihalesi sonuçlarına göre hareket edilecek. Bu arada ECB (Avrupa Merkez Bankası) bu ihaleler başarılı olsun diye sürekli alım yapıyor. Yanlış hatırlamıyorsam bunun için topladığı fon 500 milyar Avro’ya yaklaşmış durumda. Bu konuda deniz tükeniyor. Aşırı dalgalanmaların devamını bekliyoruz.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7840 seviyelerinden 1.7546 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Bildiğiniz gibi orta vade aşağı sinyalleri yılbaşından beri devam ediyor. Bu tespitimizi o günden bu ana kadar sizlerle paylaşmıştık. Son iki gündür $/TL aşağı hareketinin kısa vadede spekülatörlerin kar realizasyonu iştahını artıracak duruma gelmesi nedeniyle tedirgin olduğumuzu da hepiniz biliyorsunuz.

Şu an RSI 24 seviyelerinde ve önemli tepki çıkışına zemin hazırlıyor. Bu nedenle kısa vade $ ödemesi olanlar için USD’nizi alın diyoruz. $/TL paritesinde önemli ve çok kritik seviye 1.7446 seviyesidir. Bu seviyeden tepki gelme olasılığı çok yüksektir. Ancak yeni olumlu gelişmelerle bu kritik destek kırıldığı takdirde 1.60’lı seviyeler konuşulmaya başlanacak ve en önemlisi “stop order” dediğimiz pozisyon kapama satışları başlayacaktır. Bu nedenle 1.7446 seviyesi çok kritiktir. Bu seviyede gelecek satışlar ciddi düşüş getirebilir.

Gelelim €/TL grafiğine; Aslında olarak pes dedirtecek bir hareket içinde. Orta vade aşağı sinyali devam etmekle beraber hem “bollinger band” dediğimiz trend göstergesinin altına sarkmış durumda hem de RSI 24 seviyesinde. Her ikisi de yukarı sinyali üretmektedir.

Hem de hızlı ve tepki hareketi niteliğinde bir hareket. Bu seviyelerden € satışını teknik olarak önermek mümkün olmamakla beraber, Yunanistan iflasının sonuçlarının buraya da yansıma riski bulunuyor. Bu hareketi son 3 gündür ısrarla sürdürmesi de bundan.

Günlük önerimiz; tepki alımlarında satmak üzere 1.7525 ve altına kademeli olarak TL karşılığı USD almanız kısa vadede karlı olabilir.

Yazarın Diğer Yazıları