Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bugünkü direncimiz 1.8330 seviyesi

Bigpara Haber

Yeni yukarı sinyalleri vermeye başlayan €/$ paritesi  dün 1.3172-1.3252 bandında hareket etmiş ve bir önceki günkü en yüksek seviyeyi zorlamadan günü kapatmıştı.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Günlük aşağı hareket olabilir mi acaba diye sorarken bugüne öyle bir başlangıç yaptı ki bu beklentiyi daha günün ilk dakikalarında sona erdirdi. Bu sabah 1.3224 seviyelerinden güne başladıktan sonra 1.3285 seviyesini hemen test etmiştir. Son işlemler 1.3262 seviyelerinden gerçekleşmektedir.

Biraz daha orta vade bakarsak; Teknik açıdan 1.3292 ve 1.34 seviyelerinin kritik öneme sahip olduğunu görüyoruz. Bugün ABD 2. El konut fiyatları açıklanacak olup krizin ilk başladığı bölüm olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip. İyi bir veri gelirse USD lehine hareketler olabilir. Bunun yanında Bernanke’nin konuşmasına kadar düşük hacimli, konuşma anında da dalgalı bir parite olabilir diye bekliyoruz. Türkiye saati 15.30 olması lazım.

Yönün orta vade yukarı dönmüş olması nedeniyle kısa( aşağı yönlü veya “short”) pozisyonda kalınmaması gerekiyor. Teknik olarak 1.3441 seviyesine kadar sert çıkışlar yapabilecek durumda. Bu parite ocak 2012 den beri yatay seyirde olduğu için trend göstergelerinin hata yapma riski yüksektir. Nerede okursanız okuyun bu paritede yukarı trend oluşumu için 1.35 seviyesinin üzerinde çok güçlü olması lazım. Mart 2011 ayından gelen orta vade aşağı trend kanalı hala devam ediyor. Euro’nun uzun vade güçlenebilmesi için şu gelişmeleri görmem gerekiyor;

1- ECB’nin bankalara olan borçları azalma trendine girmeli
2- AB üyesi ülkelerin ECB desteği olmadan kolay borçlanmaya başlaması ve borçlanma faizlerinin düşmesi
3- AB ülkelerinin ratinglerinin artmaya başlaması
4- ABD de konut piyasasının canlanması, icra satışlarının düşmesi ve enflasyonu tehdit olarak gören açıklamalarla faiz artırımının gündeme gelmesi
5- USD/JPY paritesinin 100 seviyesinin üzerine çıkması

Bu konuda veriye ulaşan okurlarımız bunu bizlerle paylaşırsa hep beraber yorumlarız.

Gelelim $/TL grafiğine; Ekim 2010 ayından bu güne gelen yükseliş kanalının alt seviyelerinde yukarı yönde trendine devam ediyor. Uzun ve orta vade yukarı sinyalleri uyumlu. MACD sıfır seviyesinin üzerinde al sinyali üretiyor ve bu durum agresif yukarı hareket yapabilir demek. Okurlarımız satalım mı diye soruyor. 1.75 seviyesinde alınan pozisyonların 1.8580 hedefiyle tutulmaya devam etmesi taraftarıyım. Özetle kısa vade satışlar gelebilir ama yön hala yukarı. TL’nin güçlü olabilmesi için cari açıkta orta vade azalma sinyallerinin gelmesi ve Bono faizlerinin düşmeye başlaması gerekiyor. Kurun enflasyonist etkisi nedeniyle bu konuda maalesef karamsarım. Bugün desteğimiz 1.8077 direncimiz 1.8330.

€/TL grafiğin bakalım; son iki gündür 2.3650 direncini kırdıktan sonra sert hareketle 2.4145 seviyesine kadar yükseldi. Bugün de 2.4203 seviyesine gelerek daha önce sizlerle paylaştığım önemli bir hedefe varmış oldu. Bu seviye hem fibonacci direnci hem de benchmark kabul edilen satış noktalarından birisi. Yeni alım için çok riskli ve satış gelme potansiyeli yüksek bir bölge. Orta vade yukarı sinyali devam etmekle beraber ben biraz hafiflemenizi tavsiye ediyorum. Döviz sepeti TCMB’yi rahatsız ederse burası bir hayli düşebilir.

Günlük önerimiz 2.4250 seviyelerinden €/TL satarak kar realizasyonları değerlendirilebilir.

Saygılarımla;

Yazarın Diğer Yazıları