Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bugün sert bir satış dalgası gelmeli

Cuma günü €/$ için son derece nadir günlerden birini yaşadık.

Bigpara Haber
Cuma günü €/$ için son derece nadir günlerden birini yaşadık. RSI 80 seviyesine yükselirken, 1.2990 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2980 seviyelerinden gelen alımla 1.3169 seviyelerine kadar yükseli gerçekleştirdi. Kapanışı ise 1.3129 seviyesinden yapması kapanışta da güçlü olduğunu gösteriyor.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Doğrusu risk seviyesinin yüksek olması nedeniyle bu seviyeleri zorlamasını beklemiyorduk. Bu kadar sert çıkışın düzeltmesi umarız fazla can yakmaz. İlginç olan 1.3145 seviyelerindeki fibonacci seviyesi sanki hiç yokmuş gibi geçildi. Birkaç gün içerisinde kesinlik kazanacak olsa da bir günden böyle bir hareket paritedeki hareketlerde derinliğin ciddi olarak sorgulanmasını gerektiriyor. Derinliği olmayan piyasaların hareketlerini burada görmek oldukça şaşırtıcı. Normal şartlarda bugün sert bir satış dalgası gelmeli.

€/$ paritesinde orta vadeli yukarı trend sinyalleri gelmeye devam ediyor. Sinyaller 1.2348 seviyesinden beri geliyor ve bu seviye 21.08.2012 tarihinde geçilmişti. Sürenin çok uzun olması ve riskin yükselmesi ister istemez aman dikkat dedirtiyor. Buna rağmen parasal genişlemenin etkilerinin ne kadar süreceğini kestirmek mümkün değil.

€/$ paritesindeki sert çıkışla birlikte USD/TL paritesi de buna uygun olarak aynı hızla aşağı düştü. Cuma günü 1.8001 seviyesinden güne başladı ve 1.7906 seviyesine kadar gevşedi. Kapanışı 1.7968 seviyesinden yapması ilk fırsatta 1.80 seviyesinin üzerine çıkmak istediğini gösteriyor. Ancak orta vade trend aşağı. Hatırlarsanız 1.8250 seviyesini test etme olasılığından bahsetmiştik. Bu direnç seviyesinin alt bandı 1.8140 ancak denenebildi ve hemen satışla düştü. Kısacası USD/TL güçlü değil. 1.7914 ve 1.7765 desteği var. Bu seviyeleri deneme ihtimali devam ediyor. Geçen hafta boyunca her gün orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam etmişti. Bu sinyaller hala gelmeye devam ediyor. Cari açıktaki daralma ve enflasyonun kontrol altında olması not artırımını gündemde tuttukça TL değerli olma eğilimini sürdürecektir.

€/TL grafiğine baktığımızda; Cuma 2.3384 seviyelerinden güne başlamış, 2.3355 seviyelerinden gelen alımlarla 2.3589 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı günün en yüksek seviyesinden yapması yükselişe devam sinyali verse de RSI seviyesinin 82’nin üzerine çıkması aman dikkat dedirtiyor. Düşüş gelirse çok sert gelecek.

Atına baktığımızda çok önemli bir veri karşımıza çıkıyor. Cuma günü onsu 1.765 seviyesinden 1.777 USD’na yükselmiş ancak kapanış 1770 seviyesinden olmuştu. Günlük grafik Pazartesi günü için aşağı hareket riski var diyor. 1.741 ons/USD seviyesine kadar kar realizasyonu gelebilir. Bu arada RSI 81.64 seviyesinde. Orta vade yukarı sinyalleri oldukça uzun bir süredir geliyor. Bu nedenle temkinli olmalıyız.

Kısacası Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım.

Önerimiz; 1.3134 seviyesinin üzerinde €/$ satarak düşüş potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları