Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bugün için önerimiz...

Aşrı düşen ve RSI değeri aşırı düştü sinyali veren GBP/USD paritesinde tepki çıkışı için 1.52 seviyesinin altından alım yapmak teknik açıdan mantıklı

Bigpara Haber
Dün 1,3389 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3434 seviyesinden gelen satışlarla 1,3272 seviyesine kadar gevşemiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam eden paritede 1,3270 seviyeleri kritik destek durumunda olduğundan, bu seviyenin altında kalması durumunda 1,3175 seviyesine sert düşüş yapabilir.

Dün 2,3783 seviyesinden güne başlayan Avro/TL paritesi gelen alımlarla 2,3891 seviyesine kadar sert çıkışlar gerçekleştirmiştir. Orta vadeli aşağı sinyalleri bu hareketle zarar görmüştür. Şimdilik tutarsız sinyaller vermektedir. Dün yükselişin ardından gelen satışlarla 2,3689 seviyesinde kapanması ve bu seviyenin dünün en düşük seviyesi olması da bize kararsızlığı gösteriyor. 2.36 seviyeleri kısa vadeli destek konumuna gelen paritede bu sabah 2,37 seviyelerinden işlem geçmektedir. Yurt dışında Avro’nun değer kaybına bağlı olarak burada da gevşeme gelmesi sürpriz olmayacaktır. Net bir trend içerisinde olmadığından pozisyon tutulmasını önermiyoruz.

USD/TL paritesi uzun zamandır belirttiğimiz 1,7770 seviyelerinin yine üzerine çıkmış durumda. Dün 1,7772 seviyesinden güne başladı ve gelen alımlarla 1,7854 seviyesine kadar yükseldi. Orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam ediyor. Bu sabah 1,7872 seviyesine kadar yükselen parite bu seviyelere yakın işlem görmektedir. €/$ paritesine bağlı olarak burada da dalgalanmaya görmeye devam edeceğiz. €/$ paritesi aşağı gittikçe USD/TL’nin de yukarı gitmemesi için Avro/TL’nin değer kaybetmesi gerekiyor. Bugün için 1,7894 seviyesinin üzerini beklemediğimiz paritede ciddi bir yukarı hareket potansiyeli bu noktadan itibaren bugün için zayıf bir ihtimaldir.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında gevşek para politikasındaki tedirginliğin büyüdüğüne dair emarelerin oluşması, ister istemez paritelerde USD’ye prim yaptırdı. Somut bir veri olmadan söylenti ve beklentilerle oluşan bir piyasa yapısı içerisindeyiz. Hem de sert hareketler gerginliğin de habercisi.

Daha önce altın ile ilgili yorum yaptığımızda gevşek para politikasının ana belirleyici olduğunu ve bu konudaki aksamaların altına ciddi satışlar getirebileceğini belirtmiştik. 1.558 seviyesine kadar düşen altında RSI göstergesi ilk sinyali vererek ipin ucunun kısa sürede fazlaca kaçtığını ve bir tepki çıkışı sinyali gelebileceğini gösteriyor. Bu sabah da bu düşünceyi destekleyici hareketler görüyoruz.

ABD global sorunun kaynağı olmaktan, para basmazsam Dünya batar noktasına gelmiştir. Bu senaryoyla Dünya yeni para basmalara hazırlanıyor olabilir. Çünkü tahvillerini ödeyebilmesi için para basmak zorunda yoksa default (iflas) kapıda. Bu manevraya göre de serbest piyasa ne tepki verecek göreceğiz. Altın bu fiyatlardan kısa vade için alınabilir diye düşünüyoruz.

Dün yazımıza yorumlarıyla renk katan bir okurumuz teknik analiz bilgisiyle güzel bir yorum yapmış. Kendisine teşekkür ediyorum. Başka bir okurumuz USD/TL’de kriterleri sormuş. Şu ara en önemli kriter kur savaşları nedeniyle devletlerin müdahale kabiliyetleri. Diğer paralarda ciddi hareketler oluyor. Hatta yeni okuduğumuz bir habere göre Citibank EUR/GBP pozisyonunu kapatmış. Bu haberler be BOE notlarına ilişkin söylentilerle GBP/USD sert bir şekilde 1,52 seviyesinin altına indi. Yurt dışında her an ciddi hareketleri görebileceğimiz bir dönemde aşırı risk almadan ve kademeli işlem yapmak en doğrusu gibi görünüyor. Müdahale piyasalarında sürprizler her an olabilir. Hem de en emin olduğumuz zamanlarda.

Önerimiz;

Aşrı düşen ve RSI değeri aşırı düştü sinyali veren GBP/USD paritesinde tepki çıkışı için 1.52 seviyesinin altından alım yapmak teknik açıdan mantıklı görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları