Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu seviyenin üzerinde satmak karlı

Bigpara Haber

$/TL Dün 1.8383-1.86 bandında işlem gördü ve bir önceki güne göre teknik olarak “inside range day” sinyali vererek günlük aşağı sinyali üretmiştir. Orta vade yukarı sinyallerinin sona ermesi için bugün için geçerli olan 1.8050 seviyelerine kadar düşüş yaşaması gerekiyor.


Bu rakam her geçen gün yükselecek. Önemli olan 1.8383 seviyesinin altını deneyip denemeyeceğidir. Eğer denerse kapanış 1.8452’nin altında olduğu sürece aşağı sinyali günlük olarak devam edecektir. Özetle bugün 1.8383’ün altına inip inmeyeceği önemli.

Gelelim haberler arasında ilgimizi çeken önemli konulara. Bu haberler kurlar açısından önemli sonuçlar doğurabilmesi açısından önem sırasına göre dizilmiştir. Türkiye’nin sismik arama faaliyetleri ve İsrail gerginliği kurlar üzerinde baskı oluşturabilir. Ancak bu etkinin kalıcı olması söz konusu değil. Almanya’nın 5 yıllık tahvil ihracına sadece ihraç tutarı kadar talep gelmesi çok düşündürücü. Sanırım faiz yükseliş ve diğer ülkelerin taahhütlerini yerine getirememe kaygısı piyasayı oldukça germiş durumda.

Hatırlarsanız daha önce özellikle döviz kredilerinin azaltılması için yapılan açıklamaları eleştirmiştim. Bugün gelen bir haber bu konuda bizimle aynı fikirde olanların varlığını işaret ediyor. Güney Kore ve Çin global toparlanma için iç talep artışının gerekli olduğuna yönelik görüş birliği içinde olduklarını açıkladılar.

Ben de aynı şekilde üretimi artıracak kredilerin desteklenmeye devam edilmesi konusundaki görüşümü tekrarlıyorum. İç talebe gelince tamamen yerli olan ürünlere talebi canlı tutmamız çok önemlidir. Bu durum yerli girdi oranının artması anlamına geleceği gibi hem yerli üretimi artırır hem de cari açığı azaltıcı etki yapar. Böylece not artırımının önündeki bu saçma engel de kalkar.

Bank of England’ın bankalar kredileri sıkıştırmaktan kaçınmalı sözünü özellikle vurgulamakta fayda var.  Bizde de bu çok önemlidir.

€/$ paritesine teknik olarak baktığımda orta vade yukarı sinyalleri üretmeye başlamış ve bugün sinyalin 2. günü. Bu durum $/TL de de aşağı yönlü baskıyı artırabilir.

Gelelim önerimize; yeni yukarı sinyalleri gelmesi nedeniyle €/$ paritesinde 1.36 seviyelerine yaklaştıkça kademeli alıp 1.37 seviyesinin üzerinde satmayı denemek karlı olabilir. Bu öneri günlüktür aman unutmayalım.


Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com 

Yazarın Diğer Yazıları