Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu seviyenin altında alım yapılabilir

Günlük önerimiz 1.80 seviyesinin altında $/TL alarak çıkışların değerlendirilmesinde fayda var

Bigpara Haber

Dün birçok önemli gelişmeye tanık olduk. Bunlardan birisi ECB (Avrupa Merkez Bankası)’nın devlet tahvillerinde değerlendirmede derecelendirme kuruluşlarının kurallarını dikkate almamayı düşündüğü haberi.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Rating kuruluşları kuralı yerine bankanın iç değerlendirmesine tabi tutma ile ilgili bir plan üzerinde konuşuluyor. Kısacası rating kuruluşları artık objektif ve başarılı bir metodolijiye sahip değiller savının bir ispatı da Avrupa Merkez Bankasından gelmiş oldu.

Moody’s Portekiz ekonomisinin bu yıl resesyonda kalacağını ve işsizliğin %15’i aşacağını söyledi. söyledi Türkiye’nin ciro endeksi ise geçen yılın cirosunun bir hayli üzerinde.

ABD 2. El konut sektörüne yönelik veriler açıklandı. Batak oranı azalırken fiyatlar da artıyor. Krizin ilk başladığı yerde veriler olumlu. Bu verilere göre parasal genişleme hayal gibi görünüyor. Hem resesyon hem de parasal genişleme ihtimallerinin azalması petrol fiyatlarını aşağı vuruyor. Bu durumda Rusya bütçesinin açık vereceğini açıkladı. Sanırım yakında notu düşebilir. Hindistan’ın görünümü de negatife çekilmişti. Türkiye aynı grupta ve notu yakın zamanda artan bir ülke olarak daha fazla dikkat çekebilir.

Gelelim teknik analize;

€/$ paritesinde; aşağı sinyali geldi ve trend  dün akşam itibariyle aşağı döndü. 1.27 seviyeleri önemli direnç ve kısa vadede üzerine çıkmasını beklemiyoruz. 1.2504 seviyesi kısa vadeli hedefimiz ve bu destekte tutunmadığı takdirde (beklentimiz bu) bir süre aşağı doğru yoluna devam edebilir.

€/TL paritesi orta vade aşağı sinyalleri vermeye devam ederken €/$ paritesinde Avro’nun zayıflayacağı verisiyle örtüşüyor. Bu durumda gevşeme hız kazanabilir. Kısa vadede yeni bir gelişme olmazsa hedefimiz 2.2350 seviyeleri olacak.

$/TL için hatırlarsanız dün tepki çıkışı için günlük alım tavsiyesinde bulunmuştuk. Dün 1.7926-1.8068 bandında hareket etmişti. Orta vade aşağı sinyali sürenin uzunluğu ve gelinen nokta nedeniyle bizi yanıltabilir. €/$ paritesinin yukarı dönmesi, sepet bazında TL’nin değer kazanmaması durumunda burada yukarı harekete neden olabilir. Bunun tek istisnai şartı €/TL’nin €/$ düşüşünü aynen yansıtmasıdır. O zaman $/TL yükselmek zorunda kalmayacaktır. Şimdilik dün olduğu gibi tepki çıkış beklentimizin devam ettiğini ve bir miktar prim yapabileceğini söylemekle yetinelim.

Günlük önerimiz 1.80 seviyesinin altında $/TL alarak çıkışların değerlendirilmesinde fayda var.

Not: Hakan okurum altın maalesef dün belirttiğim noktaya değerek aşağı sinyali üretti. 1.549 seviyesine değerse sürpriz olmaz. Parasal genişleme ihtimalinin azalması ilk burayı vuruyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları