Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu seviyeler alıma uygun değil

Önerimiz; €/$, GBP/USD gibi paritelerde aşırı değer kazanan USD’nin hareketlerini yakından takip ederek...

Bigpara Haber
Bugün yorumumuza ABD’deki bütçe kesintileri ve etkilerine değinerek başlamak istiyoruz.
 
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

1 Mart 2013 günü bütçe kesintilerinin bir kısmı hayata geçen ABD’de Sn. Obama’nın partiler arası anlaşma sağlanmaması nedeniyle kesintileri onaylamak dışında bir yetkisinin olmadığını açıklaması da çaresizliğini gösteriyor.

Peki bu bütçe kesintilerinin ne gibi etkisi olabilir? Bizim de dikkatinizi çekmek istediğimiz ana konu bu. Son zamanlarda açıkları ve finansal kesimdeki batakları kapatmak için piyasalara ciddi boyutlarda para pompalanmış durumda. Bütçe tavanı daha yukarı çekilmediği takdirde ABD tahvillerini bile ödeyemeyecek duruma gelebilir. Bu durum ABD tahvillerinden kaçış anlamına geleceğinden faizlerde ciddi yükseliş anlamına geliyor. Bunun yanında piyasalara para basılmayacak anlamına gelmesi nedeniyle pembe tablolar kırmızıya dönüşebilir. Altın fiyatlarındaki gevşeme de bunun ilk sinyali denebilir. Parasal daralma faizleri yukarı iterken USD’nin değerlenmesini ve emtea, borsa gibi fiyatlı enstrümanların fiyatlarının düşmesi anlamına da geliyor.

Son zamanlarda süre gelen kur savaşlarında USD değer kazanmış durumdadır. Örneğin GBP/USD 1,60 seviyelerinden 1,50 seviyelerine kadar gevşedi. Not düşüşünden beklenenden kötü ekonomik verilere kadar birçok veri GBP’nin değer kaybetmesine yol açmış durumda. RSI değerinin 22 seviyelerine düşmesi de kısa sürede olağan üstü düşüşü gösteriyor. JPY’de aynı şekilde değer kaybetse de burada daha çok Japon hükümetinin kur savaşlarını başlatmasının da etkisi büyük.

Gelelim teknik açıklamalara;

GBP/USD beklediğimiz ciddi yukarı hala yapabilmiş değil. Arada sırada denemeler yapsa da nedense çok sert düşüşle cevabı hemen veriliyor. Bu pariteyi yakından izlediğinizde TL’nin ne kadar istikrarlı bir para olduğunu daha iyi görebiliyorsunuz. Orta vade aşağı sinyalleri hala devam eden bu paritede yuları tepki sinyalini sadece RSI güçlü bir şekilde verebiliyor. Her an sert hareketler olabilir. Ancak büyük marjlarla oynayabildiği için riski abartmamak gerekiyor.

€/$ paritesine baktığımızda; RSI göstergesinin burada da aşırı düştü sinyalleri üretmeye başladığını görüyoruz. Bu durum USD’de kısa süreli değer kaybı ihtimalinin arttığı anlamına geliyor. Cuma günü 1,3101 seviyesinden 1,2967 seviyesine kadar gevşeyen paritede orta vade aşağı sinyalleri henüz bitmiş değil. Bu sabah 1,2987-1,3031 bandına sıkışması da tepki sinyali olabilir. Şimdilik aşağı trend devam ediyor. 1.2990 seviyelerinde destek, 1.3066 seviyesinde de direnci var.

Avro/TL paritesine baktığımızda; Tıpkı €/$ paritesinde olduğu gibi Cuma günü 2,2573 seviyesinden 2,3369 seviyesine düştüğünü görüyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri devam etmektedir. Ancak €/$ paritesine bağımlı hareketi nedeniyle yukarı tepki çıkışları her an olabilir. Sabah 2,3389 seviyesinden 2,3488 seviyesine yükselmesi de Bu tepkinin bir parçasıdır. 2,3568 önemli direnci olup üzerine çıkması için güçlü alımlara ihtiyaç var.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Cuma günü 1,8073 seviyesinden gelen satışlarla 1,7966 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Bu sabah ise  aynı şekilde yükselerek 1,8054 seviyesine geri gelmiş durumda. Orta vade yukarı sinyalleri hala devam ettiği için gevşemeden bahsedemiyoruz. Ancak diğer paralara göre de kısa sürede çok değer kazanan USD’nin global değer kaybı potansiyeli burada da göz ardı edilmemelidir. 1,8090-1,7970 bandında dalgalanabilecek durumda olan paritede mevcut seviyeler alıma uygun değil.

Önerimiz; €/$, GBP/USD gibi paritelerde aşırı değer kazanan USD’nin hareketlerini yakından takip ederek, gelebilecek ciddi tepki çıkışlarını değerlendirmek mantıklı görünüyor. Bu arada teknik analiziyle yorumumuza renk katan okurlarımıza da çok teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları