Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu parite için yön yukarı diyemiyoruz

1.2826 seviyelerinin test edilmesi orta vade yukarı dönen trendi bozdu

Bigpara Haber

Dün 1.2880 seviyelerinden güne başlayan €/$ 1.2913 seviyelerinden gelen satışlarla 1.2836 seviyesine kadar gevşedi. Bu sabah gevşemenin devam ederek 1.2826 seviyelerinin test edilmesi orta vade yukarı dönen trendi bozdu. Artık bu parite için yön yukarı diyemiyoruz.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

1.2840 seviyeleri oldukça önemli. Altına sarkma olduğu takdirde 1.2737 seviyesine kadar sert düşüş yaşama ihtimali artacaktır. Destek seviyelerinde olduğu için desteğin çalışıp çalışmayacağını izleyip görmemiz gerekiyor.

AVRO/TL paritesine baktığımızda; Orta vade yukarı sinyallerinin hala devam etmekle beraber €/$ paritesinin etkisiyle gevşeme yaşanabileceği görülmektedir. Dün 2.3485 seviyelerinden güne başlamış ve 2.3508 seviyesinden gelen satışlarla 2.3358 seviyesine kadar gevşemiştir. Bu sabah düşüş devam etmekte olup 2.3313 seviyelerini test etmiş durumdadır. Güçlü destek 2.32 seviyelerindedir.

USD/TL grafiğine baktığımızda; 1.8231 seviyelerinden güne başladığını ve gelen satışlarla 1.8112 seviyelerine kadar gevşediğini görüyoruz. Orta vade yukarı sinyalleri hala devam ederken €/$ paritesinin aşağı yönlü hareketinin burada yükselişe yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu sabah dünkü satış eğilimi korunmaya devam edilmiş ve dünkü en düşük seviyelerden işlem görmüştür. 1.8063 destek seviyesidir.

Rating kuruluşları tarafından hep pişirilip önümüze konulan cari açık ile ilgili yeni veriler açıklandı ve sanayi üretimi, dış ticaretteki daralmaya bağlı olarak cari açığın beklentilerden fazla düştüğü gözlemlendi. 1.8 milyar USD beklenen cari açık Ağustos ayında 1.12 milyar USD olarak açıklandı. Cari açığın düşürülmesi için 2 yol bulunduğunu, birisinin ithal ikame üretimi teşvik etmek diğerinin ise ticaret hacmini azaltmak olduğunu buradan sizlerle uzun zaman önce paylaşmıştık. Frene basmaktan bahseden rating kuruluşlarını da bu nedenle eleştirmiştik. Gerçekten de ekonomi yönetimi söz dinleyerek frene bastı. Son açıklanan rakamlarla da fren izi görülüyor. Önümüzdeki dönemde işsizlik gibi bir sürü olumsuz açıklamalar gelirse şaşırmayacağız. Bu arada FITCH yıllık periyodik incelemesini yapacak. Gelen açıklamalar hala volatil (dalgalı) bir ekonomi olduğumuz yönünde. Zaten en son görünüm durağana çekilmişti. Olsa olsa tekrar pozitife döner. Bu nedenle kur üzerinde aşağı yönde etki yapmalarını beklemiyoruz. Daralan ekonomi alınan dış borçların döviz satın alarak ödenmesini gerektirebileceği gibi beklentileri de olumsuza çevireceğinden sermaye girişini de engelleyebilir.

Bütün bunlar olurken S&P İspanyanın notunu 2 basamak birden indirdi. Avrupa’nın hasta adamı kabul edilen İspanya’nın notu indirildi ama hala yatırım yapılabilir seviyede tutuluyor. İşte sistem..

Önerimiz; puslu havayı sevenler dışında ciddi risk almamak ve riski sevenlerin de stoplarını iyi seviyelere koyması gerekiyor dedikten sonra 2.34 seviyelerinden AVRO/TL satarak düşüş potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor diyoruz.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları