Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu konu iyi analiz edilmeli...

Bigpara Haber

Dün iki türlü piyasa gördük. Merkel’in ESM’nin (kurtarma fonu) üst limiti olan 500 milyar avro’nun artırılmasını red ettiğinden önceki piyasa, diğeri de red ettikten sonraki piyasa.



Dün 1.3188 seviyelerinden açılan €/$ 1.3237 seviyelerine yükselerek tepki çıkışı sinyalleri üretmekteyken. Sn Merkel’den gelen bu açıklama zaten darbe yemiş olan pariteye ciddi bir darbe vurarak dün akşam 17.00 civarında €/$ paritesini sert bir şekilde 1.3035 seviyelerine kadar düşürdü. Piyasalar gerek AB zirvesinden gerekse sonraki açıklamalardan umutluydu. Ancak beklentiler gerçekleşmeyince Euro ciddi darbe alarak USD’na karşı önemli değer kaybetti. Şu an bandın dışında ve en ufak olumlu habere aşırı tepki verecek seviyelerde. Daha önce de belirttiğim gibi aşırı dalgalı ve sürpriz hareketler yaşayabilecek bir piyasa yapısı içinde. Bu nedenle sürprizler devam edecek. Grafiklerde tüm sinyaller birbirine girmiş durumda. Hızlı ve yüksek orandaki hareketler sağlıksız bir piyasa olduğunun göstergesi.
 
Doğal olarak analizlerde maalesef sağlıklı olamıyor. Biraz sonra ne gibi haber çıkacağını kestiremediğimizden haberlere aşırı reaksiyon gösteren paritelerin de ne yapacağını söylemek içinde bulunduğumuz dönemde gerçekten çok zor. İstikralı ve sağlıklı piyasanın temel ve teknik analizi yapılabilir. Oysa piyasalar son derece sağlıksız. Teknik €/$ paritesinin aşırı düştüğü sinyalini hem RSI hem de Bollinger Bands analiziyle söylüyor. Ama gelen sinyalin ne kadar doğru olduğunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

AB şu an kaosa doğru gidiyor ve samimi olmak gerekirse analizi de kaos bittikten sonra mümkün. Burada bizlerin yapabileceği. Bu dalgalanmaları fırsata çevirmenize destek vermek. Ancak her zaman evdeki hesap çarşıya uymaya biliyor. Daha önce birkaç kez de belirttiğim gibi ‘Yoğurdu üfleyerek yeme” dönemindeyiz.

FED’in parasal genişlemeye onay vermemesi, İtalya’nın tarihi en yüksek seviyelerden borçlanması yurt dışındaki kaosu özetliyor. Batıdan esen fırtına sanırım kasırgaya dönüşecek gibi. Ancak dalgalanma ne zaman nerede gelecek belli değil.

Teknik şu an aşırı düşmüş bir €/$ paritesi söylediği için orta vade sat sinyali gelmiş olsa da tepki çıkışının satış için beklenmesi gerektiği kanaatindeyim.

Gelelim $/TL analizine. Son açıklanan makro veriler büyümenin son hız devam ettiğini, ciro ve sipariş endekslerinde de işlerin yolunda olduğunu, dolayısıyla global krizin alternatif Pazar oluşturan Türkiye’yi reel sektör ve kamu borçlanma stratejileri anlamında etkilemediğini göstermektedir. Burada önemli kriter Euro’nun değer kaybetmesi ise, Euro USD’na karşı kaybettiği değer oranında TL’ye karşı da değer kaybederse TL o zaman USD’na karşı değer kaybetmez.

Bu yüzden de TCMB 1 usd+1Euro/2 rakamı olan sepete bakıyor. Şu an 2.17 seviyesinde. Bu seviyenin yukarı gitmesi TCMB’yi harekete geçiriyor. Dolayısıyla sepet henüz rahatsız edecek noktada değil. USD TL’ye karşı değer kazandıkça TL Avroya karşı değer kazanıyor. €/TL 2.4794 seviyesinden 2.4479 seviyesine gevşemiş durumda. Burada benim kafamı karıştıran nokta. 05 Aralık günü $/TL 1.83 iken €/TL 2.444 seviyelerindeydi. Şimdi Avro TL’ye karşı aynı seviyede oysa AB kaosa giriyor. Tezat burada. Oysa naslı USD’na karşı değer kaybettiyse TL’ye karşı da kaybetmeliydi. Sanırım TL USD’ye karşı konvertibl (serbest piyasa koşullarında fiyatlanıyor) ancak €/TL sağlıklı çalışmıyor. Bu konu iyi analiz edilmeli.

Önerimize gelince. Açıklamalara göre serseri mayın gibi dolaşan döviz fiyatlarında yıl sonu portföy hareketleri de etkili olduğundan mecbur olmadıkça işlem yapmayalım derim. Eğer €/$ sinyalleri doğru çalışırsa sert euro yükselişi sert $/TL aşağı hareketi anlamına gelebilir.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları