Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu iyi bir strateji olabilir!

Bigpara Haber

Bayram öncesinde 1.7750-1.7880 bandında olan $/TL için bayram öncesi pozisyon ayarlamaları nedeniyle sert hareketler olacağını o günlerde belirtmiştik. Eski yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.


25 Ağustos günü satış baskısını açıkça gösteren $/TL 25 Ağustos günü 1.75 seviyelerindeki önemli direncini test etmiştir. Arife günü sert bir düşüş gerçekleştiren $/TL 1.7291 en düşük seviyesinden kapatmış, bayram süresince Türkiye piyasaları kapalıyken 1.7092 seviyesine kadar gevşemiştir.

Yurt dışında gerçekleşen bu hareket Türkiye kapalıyken olması nedeniyle ilgi çekicidir.

Son iki iş günü €/$ paritesindeki sert düşüşün de etkisiyle tekrar 1.75 seviyelerine kadar yükselmiştir. €/$ paritesi 1.45 seviyelerinden 1.42 seviyelerine kadar gevşemiştir. Bu arada €/$ orta vade aşağı sinyali vermiş olup daha fazla gevşeme potansiyeli taşımaktadır.

Bu hareket TL’nin değer kazanması önünde engel olmayıp, dış ticaret açığı, enflasyon gibi veriler çok etkili olacaktır. Özellikle dış ticaret açığında nisbi azalma TL’yi güçlü hale getirebilir.

Ancak Brezilya’nın tekrar faiz indirimine gitmesi, uluslararası likiditenin gelişmekte olan piyasalara BRIC-T ülkelerine kayma sinyali olabilir. Eğer TCMB dolar satım ihalelerini durdurursa bu eğilim tescil edilmiş olacak.



Bugün için önerimiz; kısa vade yukarı, orta vade aşağı sinyallerinin uyumlu olmaması nedeniyle $/TL trade etmemeniz, onun yerine $/CHF paritesinde 0.7780 seviyelerinden alarak, 1.7930 seviyelerinde kadar kademeli satmak iyi bir strateji olabilir.


Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları