Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu gelişme çok kritik!

Cuma günü 1.3078-1.3234 bandında hareket eden €/$ paritesi orta vade yukarı sinyalleri üretmeye devam ediyor...

Bigpara Haber

Cuma günü 1.3078-1.3234 bandında hareket eden €/$ paritesi orta vade yukarı sinyalleri üretmeye devam ediyor. Ancak FITCH’den gelen not indirimlerinin de etkisiyle bu sabah açılışta 1.3136-1.3232 bandında hareket ettiğini görüyoruz.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Son işlemler 1.3154 seviyelerinden geçmektedir. Burada çok kritik gelişme Çarşamba gününe kadar anlaşma sağlanamaması durumunda Yunanistan’ın iflas edeceğine dair Yunanistan Başbakan’ının açıklaması. Bu nedenle Çarşamba gününe kadar Avro ciddi dalgalanma potansiyeli taşıyor. Her ne kadar Yunanistan riski biliniyor havası yaratılsa da ben bu görüşte değilim. Çünkü Yunanistan’ın iflası Yunan tahvillerini alana şirket ve kurumların da nakit dengesini bozacaktır. Bu durum ortaya çıkınca riskler tekrar gözden geçirilecektir.  Bu durumda €/$ ve €/TL ciddi dalgalanma riski taşıyor.

$/TL grafiğine baktığımızda kısa zaman içinde aşırı düşmüş sinyalleri var. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu veri tepki çıkışı riski var diyor. Bu nedenle düşüşün hazmedilmesi için bir miktar buralarda oyalanması gerekiyor. Kaldı ki Yunanistan riski burada ciddi sürpriz hareketler yaratabilir. Cuma 1.7759-1.7963 bandında hareket eden $/TL bu sabah 1.7781-1.7889 bandında hareket etmektedir. 1.8250 seviyelerine kadar gelebilecek tepki çıkışları bizleri şaşırtmayacaktır.

€/TL grafiğine baktığımızda aynı $/TL grafiğinde olduğu gibi kısa sürede çok fazla düştüğü sinyalleri görüyoruz. Cuma 2.3357-2.3531 bandında hareket etmişken, bu sabah 2.3439-2.3550 bandında hareket etmektedir. €/TL paritesi Yunanistan nedeniyle ciddi oranda değer kaybetme riski altındadır.
 
€/$ paritesi aşağı düştüğü takdirde yani $ €’ya karşı değer kazandığı takdirde buraya da yansıması düşüş şeklinde olacaktır. Teknik olarak orta vade aşağı sinyalleri olması nedeniyle kötü haberde önemli oranda düşebilir. Yunanistan sorununun çözülmesi durumunda ciddi yukarı tepki verebilecek konumda. Çünkü kısa sürede önemli düşüş gerçekleştirmiş görünüyor. Kısaca dalgalanma önemli ölçüde gerçekleşebilir.

Bildiğiniz gibi altın için son yorumlarda kar realizasyonu riskinden bahsetmiş ve ara ara portföyün belli bir oranında satış önermiştim. Satış önerdiğim gün altın çok yüksek seviyeden (1.713 USD/ons) açılmıştı. Böylece satan okurlarımız da yüksekten satma imkanına kavuşmuştu. Cuma günü 1.714 seviyesinden 1.739 seviyesine kadar çıkış göstermiş ancak bugün 1.720 seviyelerine kadar düşerek bu çıkışı geri almış görünüyor. Daha önceki uyarımızı tekrarlıyoruz.

Şimdilik bu seviyelerden almamakta fayda var, Kısa vadede satmak zorunda olanlar da bir miktar pozisyon azaltmalılar. Zira 1.660 ons/usd seviyelerine kadar gevşeme potansiyeli var. Bu arada Yunanistan iflası altını yukarı yönde tetikleyebileceği için de Çarşamba günü önemli hareketler bizi bekliyor. Olumlu haber altında ciddi kar satışları getirebileceğinden oynaklık çok fazla olabilir.

Önerimiz riski sevmeyenler Çarşamba gününe kadar önemli risk almasın. Altın için pozisyonun ¼ oranında kar realizasyonu, $/TL için tepki çıkışı yönünde pozisyon almakta fayda var.

Saygılarımla;

Yazarın Diğer Yazıları