Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu fırsatları kaçırmayın!

Bigpara Haber

Bugün Türkiye’ye döviz girişinin önündeki en büyük engel olan rating ile ilgili yeni bir gelişme olması nedeniyle biraz bu konulara değinmek istiyorum.


Dün Moody’s in Türkiye ile ilgili açıklamalarını dikkatlice okudum. Yorumlar içerisinde en dikkatimi çeken bölüm ”Türkiye`nin notunda bir artırım söz konusu olabilmesi için Türkiye`nin iç ve dış dengesizliklerdeki büyümeyi tersine çevirecek mali ve parasal politikalar izlemesi gerektiğini belirtirken, Türkiye’nin ödemeler dengesi şoklarına karşı döviz rezervleri gibi tamponlarını konsolide etmesi halinde de kredi notu için pozitif baskıların gelişebileceğini ifade etti.” İdi.

Kısaca verdiği mesaj dış ticaret açığını kapatacak somut tedbirler al ve döviz çıkışına karşı da hazırlıklı ol mesajı veriyor. Öncelikle Yabancı pozisyonları ile ilgili olarak şunu belirtmemiz lazım. Teknik olarak hiçbir piyasada birden pozisyonları sıfırlayarak çıkmaları söz konusu değil. Her % 10 çıkış kalan %90 da ciddi zararlara sebebiyet veriyor. Kısacası sattıkça fiyat düştüğünden azıcık satış kalan portföyün ciddi zarar etmesine neden olduğundan dolayı eli taşın altında olan yabancı fonların birden IMKB gibi Türk menkul kıymetlerinden ciddi boyutta çıkma acemiliğini göstermeleri mümkün değil. Ama şu mümkün. Karşılıklı kotasyonlar girerek sanki talep varmış gibi $’ı yükseltebilirler. Neden mi? Daha fazla dövizi daha pahalı fiyattan sokabilmek için.

Türk eurobondlarındaki fiyat hareketi oldukça istikrarlı giderken TL faizlerini yukarı zorlayacak bono satışı ve döviz talebi yaratılması, ciddi döviz satış ihalelerine gelen zayıf taleple aslında amacını belli etmiş oluyor. Kimsenin Türkiye piyasalarından çıkma niyeti yok ama dövizini daha pahalıya satma amacı olabilir.

Seneye Türk Hazinesi’nin dış borçlanma ihtiyacı çok düşük. Bu durum Türk eurobondları yok satacak demek. İç borçlanmada da eksik borçlanılacak. Bu durum içerdeki faizlere düşüş yönünde baskı olacak demek. Resesyon da faizleri düşürme fırsatı vereceğinden kur ile faizleri yüksek tutma oyununa kesin çözüm bulunması gerekiyor. Gerektiğinde bankaların döviz işlemlerinin incelemeye alınması gibi. Özellikle Türkiye’de piyasa kapalıyken.

Bu düşünceleri paylaştıktan sonra $/TL grafiği ne diyor ona bir bakalım; Orta vade yukarı sinyalinin 3. iş gününde ve daha yolun çok başında. Yani yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor. 1.83 seviyeleri ve üzerinde kademeli satış yaparak 1.80 seviyelerine kadar gelebilecek düşüşlerde kar edilebilir gibi görünüyor.

Günlük işlem için önerimiz; 1.83 ve üzerinde kademeli satım yaparak 1.82 seviyesinde almak mantıklı görünüyor. Satışlar için VOB da kullanılabilir.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları