Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu eğilim TL’ye geçişi tetikleyebilir!

Bigpara Haber

Dün 1.2933-1.3077 bandında hareket eden €/$ paritesi olumlu açıklanan ekonomik verilerin etkisiyle yukarı doğru yönelmiştir. Bu sabah 1.3023-1.3073 bandında hareket ederken dün gördüğü en yüksek seviyeyi henüz görememesi düşündürücüdür.

Bugün 1.3092 seviyesini görebilirse aşağı sinyalleri sona erecek. Şu an aşağı sinyalleri son derece zayıflamış durumda. 1.3110 seviyelerinin üzerinde güçlü kalabilirse 1.33 seviyesine kadar çok kolay çıkabilir. Şimdilik trend değişim sinyali gelebilecek mi yakından izliyoruz.

$/TL grafiğine baktığımızda; Cuma büyük müdahale ile aşağı yöne dönen trend  1.9210 dan beri devam eden aşağı yönlü hareketine devam ediyor. Dün 1.8717-1.8954 bandında hareket ederken 1.8735 kapaması düşüşün devam edeceğini gösteriyor. Bu sabah itibariyle de 1.8618-1.8754 bandında hareket etmektedir. Önümüzdeki günlerde 1.8450 seviyesine kadar gevşemenin devamını bekliyoruz. Bu arada €/$ yukarı sinyali ürettiği takdirde $/TL aşağı trend hareketini daha uzun sürdürebilecektir.

Dün yurt dışında açıklanan ekonomiye ilişkin veriler beklenenden iyi gelince piyasada kısa süreli bir risk iştah artışı gözlemliyoruz. Bu nedenle de borsalara alım geliyor. Aslında risk iştahının artması aynı zamanda yabancı fonların Türkiye’ye gelmesi anlamına da geliyor. Bu nedenle kur bacağında bizi ilgilendiriyor. Bu eğilim dövizden TL’ye geçişi tetikleyebilir.

Kubilay Bey`in dünkü yazımıza yaptığı yorumda da belirttiği gibi, TCMB müdahaleleri sağlıksız fiyat oluşumunu ve aşırı spekülatif hareketleri engellemeye yönelik olduğu için Türkiye’yi güvenilir liman konumuna getiriyor. Likidite bolluğuna rağmen bono satarak faiz yükseltmeyi deneyen spekülatörler maalesef kar etmek için kural mural tanımayabiliyorlar. TCMB rezervinin azalmasının pozisyon azaltacak kadar çok olacağını sanmıyorum ama istikrarı sağlamaya yönelik çabalarının da istikrarı seven fonların dikkatini de çekecektir diye düşünüyorum. Kubilay beyin bu bakış açısı sanırım günümüzün en önemli konusu. Zira güven krizi var ve güveni muhafaza eden artıran Pazar payını hızla artırır. B.E.T okurumuzun da belirttiği belirsizlik aslında güven kaybından kaynaklanıyor. Piyasalar bu nedenle de çok istikrarsız.

Günlük önerimiz; TCMB’nin net tavrı ve global risk iştahının artabileceği sinyalleriyle $ satarak TL’ye dönmek ve düşüşleri değerlendirmektir. Satış için en uygun seviye 1.8827 olup üzerinde önemli direnç oluşumu bulunmaktadır.

Değerli okurlarımız; Orta vadeli kararlarınız için orta vadeli trendleri dikkat etmeniz daha önemli. Günlük öneriler sadece o gün için ve en fazla 24 saat geçerlidir. Sonrasında muhakkak kapatılmalıdır. Hele orta vade trende ters işlem yapılmışsa zarar riski çok yükselebilir. Bu nedenle lütfen dikkatli olalım.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları