Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu dönemde yoğurdu üfleyerek yemeli

Önerimiz Tansiyonun çok yükseldiği, sinirlerin çok gerildiği bu ortamda yoğurdu üfleyerek yemeniz

Bigpara Haber
Japonya’nın notunun FITCH tarafından da düşürülmesi $/JPY paritesinde çok sert yukarı harekete neden olsa da, daha önce S&P ve Moody’s indirimleri nedeniyle parite üzerinde uzun süreli bir etki bırakamadı.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Dün 79.27 seviyesinden 80.15 seviyesine kadar yükselen $,7jpy paritesi bu sabah aynı hızla geri gelerek 79.41 seviyesine düştü. Orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam etmekte ve 80.36 dirncini aşmadan da yukarı trend oluşturması pek ihtimal dahilinde değil gibi görünüyor. JPY ile ilgili not indirimlerine rağmen JPY güçlü yapısını muhafaza ediyor. Şimdilik 79-79.30 bandındaki desteği kırıp kıramayacağını takip edeceğiz. Pozisyonların teknik olarak yukarı yönde olmaması gerekmektedir.

€/$ paritesine baktığımızda; Önemli spekülasyonlar ve söylentilerle piyasanın nabzının yoklandığını görüyoruz. Örneğin Yunanistan Başbakanının euro’dan çıkabileceklerini söylediği iddiası ve sonra da gelen yalanlama tam bir piyasayı yoklama operasyonu gibi görünüyor. €/$ paritesi dün bu haberle 1.2817 seviyesinden 1.2658 seviyesine kadar, bu sabah da 1.2627 seviyesine kadar gevşemiş durumda. Şu anki seviye geçen Cuma gördüğü en düşük seviyedir. RSI göstergesinin 26 seviyesinde olması orta vadeli aşağı trend nedeniyle aşağı yönde pozisyon önermemizi engellemektedir. Böyle yoklamaların paritelerde ciddi hareketlere sebebiyet verebileceği bir dönemde olduğumuzdan aşırı risk almamakta fayda var.

€/TL grafiğine baktığımızda;  €/$ paritesinin 3 gün önceki en düşük seviyesinde olmasına rağmen €/TL bu seviyelere gelememiş. 3 gün önceki en düşük seviye 2.3214 idi. Ancak bu sabah 2.3370 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. €/$ yükselirken yükselen ancak €/$ düşerken aynı oranda düşemeyen bir €/TL paritesi TL’nin değer kaybettiğini açıkça gösteriyor. Orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam ediyor ve yukarı yönde hareketlere daha duyarlı bir parite durumunda olması nedeniyle Avro risklerinizi iyi kontrol etmelisiniz uyarımızı tekrar ediyorum.

$/TL paritesine baktığımızda; €/$ paritesinin 3 gün önceki seviyesinde olmasına rağmen aynı seviyeden çok uzak olduğunu görüyoruz 3 gün önce 1.83 seviyesinin altından işlem gören  $/TL paritesi, dün 1.8484 seviyesine, bu sabah da 1.8515 seviyesine yükselmiştir. Bu durumda TL’nin sepet bazında net kaybettiren para birimi olduğu gözlemlenmiştir. Orta vade yukarı sinyallerine rağmen RSI’nın 71 seviyelerinde yani kısa sürede aşırı yükseldi sinyali gelmektedir. Bu durumda yeni alım yapmak son derece risklidir. TCMB’nin istisnai gün uygulamasına gitmemesi aslında döviz talebinin faize duyarlılığının düşük olmasından geliyor olabilir. TCMB sayfasında yayınlanan reel sektörün döviz pozisyonunda net olarak görüldüğü gibi (en son veri 2011 yılı sonuna ait) net kısa vadeli pozisyonun -16 milyar USD civarında olması döviz girişi sağlanamadığı takdirde kıs vadede TL’nin zayıflaması yönünde baskı yaratabilecek konumdadır. Bu nedenle de kısa vadede TCMB’nin döviz satış ihalelerine başlama ihtimali artmaktadır. Bu durumun faizler üzerinde olumsuz etki yaratma olasılığı bulunmaktadır.

Önerimiz Tansiyonun çok yükseldiği, sinirlerin çok gerildiği bu ortamda yoğurdu üfleyerek yemenizdir. €/$ paritesinde 1.2640 seviyelerinden alım yaparak tepki hareketi beklemek ciddi kar potansiyeli yaratabilir.
Saygılarımla…
 

Yazarın Diğer Yazıları