Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu direnci kırarsa yukarı hareket çok sert!

Bigpara Haber

Bu sabah güne ilginç haberlerle başladık.1200’den fazla Mısırlı işadamları, 100’den fazla firmayla Mısır’da 2000’den fazla iş görüşmesinin yapıldığı açıklaması, işsizlik verisinin Mayıs-Temmuz döneminde 214 bin kişi azalarak %1.3 düşmesi. Yurtiçi ile ilgili dikkatimi çeken haberlerdi.

Yurt dışında ise Yunanistan’a AB’nin sahip çıkacağı anlamına gelen açıklamalar ve AB’nin bankalar için devlet yardım kurallarının 2011 yılının ötesine uzatılacağı haberi ilgimi çekti. AB’de de açıklanan beklentilerle aynı makroekonomik veriler ile AB’de açıklanan beklentilerden biraz daha kötü makroekonomik veriler bu gelişmelerin gölgesinde kaldı. Bu verilerle ilgili detaylı analizleri bu platformda bulabilirsiniz.

Dün bir okurum yurtdışında çalıştığını ve yılsonu avro fiyatının yurt dışında çalışan Türkler için çok önemli olduğunu, bu nedenle beklentimin ne olacağını öğrenmek istediğini belirtmişti. Bu nedenle bu konuda biraz analiz yapacağız.

Sepette TL’nin değer kazanmasını bekleyen yabancı bankalar var. Veriler Türkiye’nin önümüzdeki dönemde daha da olumlu yönde dikkat çekeceğini gösteriyor. Bu durumda kurların yılsonuna kadar yükselme olasılığı zayıf görünüyor. €/$ da ise Yunanistan faciası (temerrüdü) olmazsa 1.35-1.45 bandı içerisinde kalırız diye düşünüyorum. Eğer borç çevirme sorunu artarsa o zaman €/$ 1.24 seviyelerine kadar düşme potansiyeli taşır. Yukarıda 1.45’in üzerine çıkması bu konjonktürde zayıf bir ihtimal. TL karşılığına bakarsak TL’nin yılsonu dolar karşılığı beklentisi mevcut kurdan düşük olduğuna göre avro fiyatı yüksek bir olasılıkla bu seviyelerin altında olur diye bekliyoruz.

Gelelim $/TL’nin teknik yorumuna; Dün 1.7653-17851 bandında hareket etmiş ve sabah açılış en yüksek seviyelere yakın. İsrail konusu ve Suriye’nin sınırımız olması ve burada da havanın sıcak olması ister istemez TL’ye baskı kuruyor olabilir. Orta vade yukarı sinyallerin ağırlıklı olduğunu belirtmek istiyorum. Çarpraz paritede sürpriz olmazsa yakında 1.7970 seviyelerindeki direncini tekrar test edecekmiş gibi görünüyor. Eğer direnci kırarsa yukarı hareket çok sert olabilir.

Günlük önerimiz; pasif emir olarak 1.3650’nin altına €/$ alımı girmek, geldiği takdirde günlük 1.3729’ a satışa koymak karlı olabilir. Bu arada günlük analizlerimiz gün sonuna kadar geçerlidir ve orta vadeli pozisyon önerisi değildir. Lütfen buna dikkat edelim.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları