Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Borsadaki yükseliş kime yaradı?

Hikmet BAYDAR yazdı

Bigpara Haber

Son zamanlarda özellikle yurt dışı piyasalarda oluşan boğa piyasa yapısının da etkisiyle IMKB hisse senedi ve tahvil ve bono piyasasına alımlar gelmiş İMKB100 42000 in üzerini denemiş, bileşik faizler ise 22’li seviyelerden 19’lu seviyelere gevşemiştir. Bu hareketlerin nedenini doğru tespit edemediğimiz takdirde zarar riskimiz artmaktadır.

Son zamanlarda bazı olumlu makroekonomik veriler gelmektedir.Özellikle emtia ve enerji fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’ye olumlu yansıyacağı görülmeğe başlanmıştır.Bu nedenle enflasyon beklentileri de oldukça düşük seviyelerdedir.

Yabancıların Merkezi Kayıt kuruluşunda tuttukları hisse senedi oranları nominal bazda 15 0cakta %53.44 iken 02/02 tarihli veriye göre %55.80 e çıkmış ancak piyasa değeri oranı %67.72 den /68.87 ye yükselebilmiştir.

A tipi Yatırım fonlarına bakıldığında temmuz 2006 da imkb100 36000 seviyelerindeyken portföy büyüklükleri 900 mln YTL olmuş,endeksin 42000’e yükseldiği bugünlerde ise toplam portföy büyüklükleri 700 milyon YTL ye düşmüştür.

Bu düşüş satış yapmadığı takdirde A tipi fonlardaki portföy içerisinde hisse senedi oranının yükselmesine neden olmaktadır.Şu an a tipi fonların tamamında hisse senedi oranı %65 seviyelerindedir. Fon türlerindeki dağılıma göre bu dağılım farklılık göstermektedir.

Merkezi kayıt kuruluşuna satış amacıyla hisse kaydı yaptıran yatırımcılara baktığımızda bunların yerli yatırımcı olduğunu görüyoruz. Nominal bazda takas oranının yabancı lehine gelişmesi hisse senetlerinin yabancılar tarafından alınmakta olduğunu göstermektedir.

Bu durumda şu tablo net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Yabancılar pozisyon artırmağa devam etmekteyken..para çıkışı nedeniyle yerli fonlar borsada alım yapmağa çekinmekte ve borsadaki çıkışı, yatırımcı profili ve davranışları nedeniyle değerlendirememektedir.

Yabancı fonlardan para çıkışı olduğu dönemlerde sert dalgalanmalar yaşayacağımız, yurt dışına hassasiyetimizin daha da arttığı açıkça görülmektedir. Bu durum hem fırsatlar yaratacak hem de ciddi riskleri de beraberinde getirecektir.

O zaman son sorumuzu sorarak yazımızı tamamlayalım. Borsadaki yükseliş kime yaradı?

Kağıt üzerinde elde etmiş karları henüz realize etmemiş yabancı yatırımcıya mı? Yoksa yoğurdu bile üfleyerek yemek zorunda kalan yerli fonlara mı?


Hikmet BAYDAR
Fon Kurulu Başkanı

Yazarın Diğer Yazıları