Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bir düşüş trendi içinde olabiliriz

Orta vade yukarı sinyalleri üretmeye başlayan €/$ dün 1.3157 seviyesinden güne başlamıştı

Bigpara Haber

Orta vade yukarı sinyalleri üretmeye başlayan €/$ dün 1.3157 seviyesinden güne başlayıp, 1.3145-1.3218 bandında hareket etmiş, günü 1.3189 yani açılışın üzerinde kapatmıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Burada dikkatimi çeken nokta yukarı trend konuşulabilmesi için bir önceki en yüksek seviyenin üzerinde bir yeni yüksek işlem fiyatına gerek olduğundan, Pazartesi en yüksek 1.3217 Salı ise 1.3218 olarak gerçekleşmiş. Bu kadar teknik olması gerçekten çok ilginç. İşlem hacimlerini göremediğimiz için fiyat oluşumunun ne kadar sağlıklı olduğunu bilemiyoruz. Ancak yukarı sinyalleri diğer göstergeler de desteklemeye başladı. Dün önerimiz bu paritede 1.3140 seviyelerinde alım yönünde olmaktı. Bu gün de bu konuda ısrarımızı sürdüreceğiz. Çok yakın zaman içerisinde 1.3282 seviyesini görme ihtimali oldukça fazla.

Gelelim €/TL grafiğine; €/$ paritesinde güçlü olmaya başlayan Avro, TL’ye karşı son günlerde zayıflama sinyali verdi. Dün 2.3630 seviyesinden 2.3494 seviyesine kadar düşüş göstermiş, bugün ise 2.3522-2.3443 bandında hareket etmiştir. Orta vade yukarı sinyallerinin bozulabilmesi için 2.3340 desteğini zorlaması gerekmektedir. Şimdilik yön yukarı olduğundan kısa vadede ödemesi olan okurlarımızdan Avro almalarında fayda var.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade göstergeler yavaş yavaş aşağı dönmekle beraber sert bir düşüşle 1.7960’dan 1.7798 seviyesine kadar düşmüş, bugün de 1.7820-1.7760 bandında hareket etmiştir. Dün yazımda 1.7880 seviyesinin altında sert satışların gelebileceğinin altını çizmiştim. Şimdi o satış dönemini yaşıyoruz. $/TL grafiğinde Üçgen formasyonu aşağı doğru kırıldığından 1.7450 seviyelerine kadar gelebilecek bir düşüş trendi içinde olabiliriz.

Yurt dışında özellikle ABD’den gelen konut fiyatları verisi beni oldukça tedirgin etmektedir. Ciddi bir değer düşüşü var ve ABD hala krizin merkezinde. Bunun yanında İspanya ve İtalya’nın faizleri yükselterek borçlanabilmesi son derece düşündürücü. Hatta Almanya’nın bile hedeflediği satışı yapamaması son derece vahim. Bunun yanında Rusya’nın TL cinsi tahvil satması ise risk dağıtımında güzel bir sürpriz. İçimden geçeni sizlerle paylaşmak istiyorum. Keşke Türkiye Hazinesi TL cinsi eurobond ihracına çıksa sembolik de olsa uygun faizle satış yapsa. İşte o zaman tarihe damgasını vurur diye düşünüyorum.

Yurtdışında piyasaları tutan haber Japon Merkez Bankası BOJ’un 1 trilyon Yen tutarında varlık alımına gidebileceğidir. Bunun yanında FED toplantısı sonucunda yapılacak açıklamalar bizler evdeyken piyasaları gün sonunda dalgalandıracak. Bu nedenle akşama pozisyon bırakanların gece de biraz mesai yapmaları gerekiyor.

Önerimiz; 1.7840 seviyesinin üzerinde $/TL’de satıcılı olarak düşüş trendini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla;

Yazarın Diğer Yazıları