Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Ben olsam bu dövizi alırım

€/$ direnç seviyesi 1.3294’ün hemen altında hareketini sürdürüyor.

Bigpara Haber

Dün 1.3182 seviyesinden başlayıp 1.3137-1.3277 bandında hareket ederek 1.3242 seviyelerinden kapanan €/$ direnç seviyesi 1.3294’ün hemen altında hareketini sürdürüyor.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu
sabaha doğru yapılan açıklamaya göre Euro bölgesi maliye bakanları, Yunanistan`a 130 milyar Euro’luk ikinci yardım paketi sağlanması konusunda anlaştı. Genel olarak baktığımızda, sorunun çözümü konusunda önemli bir aşama kaydedilmiş olması nedeniyle gelişmeler, piyasalar ve EUR açısından olumlu. Ancak piyasa bu haberi daha önceden satın almış olabilir. Zaman içinde direnç bölgesini kırıp kırmaması bunu net gösterecek.
 
€/$ paritesinin 1.33’ün üstüne çıkma ihtimali şu an daha da yükselmiş durumda. Zira orta vade göstergeler de gittikçe daha fazla yukarıyı işaret etmeye başladı. Bu durum TL’ye karşı da Avro’nun değer kazanması ve USD’nin TL’ye karşı değer kaybetmesi anlamına geliyor. Eğer €/$ 1.33’ün üzerinde tutunabilirse 1.36 hedefiyle 1 ay boyunca güçlü kalacaktır. Burada önemli olan trende uygun pozisyonda olmamız.

€/TL grafiğine baktığımızda; yaklaşık 2 haftadır devam eden orta vade yukarı sinyalleri devam ediyor. Hatırlarsanız €/TL için alım önerisinde bulunmuştuk. Bu önerimizde ısrarcı olduğumuzu ve hedefin 2.3750 ve 2.4150 seviyeleri olduğunun altını çiziyoruz.  Yön yukarı ve almış olanlar sabırla beklesinler diyebiliriz. Tabi ki mevcut verilere göre bu yorumu yapıyoruz ve bazen gecikmeli gerçekleştiği gibi bazen de tutturamayabiliriz, aman unutmayın. Kısacası bu paritede de yön yukarı.

Gelelim $/TL paritesine; Belki de yorumu en zor olan parite bu. Kısa vadeli göstergeler kısa sürede çok düşmüş tepki alımı gelebilir derken orta vadeli göstergeler düşüş hala bitmedi diyor. Hatta 1.73 seviyelerinde oyalanması durumunda 1.60 seviyelerinin altına sarkacak uzun vadeli bir aşağı hareketi başlatabilir diyor. Profesyonel fon yöneticileri genelde kısa vade tepki hareketinde tersine işlem yaparak orta vadeye uygun pozisyon alırlar. Yani tepki çıkışlarını satış fırsatı olarak değerlendirirler. Burada önemli olan yatay seyirde bile dursa kısa vade tepki çıkışı gelecek sinyali son bulur. €/$ paritesinin yeni bir ralli başlatması burada ciddi bir düşüşü tetikleyecek. Ancak grafiğin yapısı sert ve büyük düşüşler şimdilik hayal diyor. Bugün önemli olan dünkü kapanışın (1.7431) üzerinde kapanabilmesi. O zaman yukarı tepki beklentisi artacak. Daha önce 1.7450 seviyelerinden başlayan çıkış trendini 1.7750 seviyesinde sonlandırarak 1.75 seviyelerinde tekrar orta vadeli aşağı sinyali başlatmış durumda. Orta vade yukarı sinyali beklentilerimizden çok daha kısa sürede son buldu. En azında 1.80 seviyelerini test etmesini bekliyorduk.

Kritik iki soru var. Türkiye’nin TL’sine değer kazandıracak veriler gelirmi? €/$ yukarı yeni bir trend başlatırmı?
Birinci sorunun cevabı daha çok cari açıkta gizli. Son veriler daralmaya sinyal verdiği için cari açıkta düşüş trendi oluşacak. Bu veri rating kuruluşlarınca nasıl karşılanacak izleyeceğiz. Diğer soruya cevap olarak yeni bir yukarı trend oluşumu ihtimali gittikçe artıyor. Çünkü Avrupa bir araya gelerek birlikte karar alma becerisini nihayet gösterdiler. Ancak yeni bir kurtarma operasyonu olursa o zaman filmin senaryosu tamamen değişir.

Ben olsam TL karşılığı avro alırım diyerek yorumumu bitiriyorum.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları