Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bekleyin, işlem yapmayın! Çünkü...

Bigpara Haber

Dün 1.8487-1.8756 bandında hareket eden $/TL paritesi şimdilik 1.8750 seviyelerindeki direncine takılmış görünüyor. Bu sabah 1.8682-1.8738 bandında hareket ederek dünkü en yüksek seviyeyi yukarı yönde test edememesi ve sabah itibariyle 1.8682 seviyelerinde olması nedeniyle dünkü FITCH şokunu üzerinden atmaya başladığını gösteriyor.

Orta vade yukarı sinyalleri 12 iş günüdür devam etmekle beraber 1.8750 ve 1.90 seviyelerinin çok güçlü direnç olması nedeniyle bu seviyelerden alım önermiyoruz. Bu arada gelebilecek sert kar realizasyonlarına da dikkatli olmak gerekiyor.

Dün TL için önemli ve sürpriz bir gelişme gerçekleşti FITCH Türkiye’nin BB+ notunu teyit etmekle beraber görünümü pozitiften durağana indirdi.

Dünyanın cari açığı en yüksek ülkesi olan ABD’nin net doğrudan sermaye çıkışı yaşamasına rağmen notunu indirmezken Türkiye’de eskiden beri var olan cari açığı bahane ederek bir anda görünümü değiştirmiştir. Bu arada kendisi gelecek yıl Türkiye’nin cari açık/GSMH oranında düşüş beklediğini açıklamıştır. Bunların yanında ekonomideki yavaşlama bahane edilmiştir.

Türkiye hala büyürken ve Dünya resesyona giderken not indiriminde öncelik neden Türkiye’de anlamak mümkün değil. Piyasa Türkiye’de risk görmezken bu acele neden anlamak mümkün değil. Türkiye’den önce notu acilen düşürülmesi gereken o kadar çok ülke varken. Bu arada sonradan yapılan saçma sapan “notun artırılması için görünümün pozitif olması gerekmiyor” açıklaması da bu ne perhiz bu ne lahana turşusu dedirtecek cinsten. Hele Türkiye’de siyasal risk var denilmesi ise tam bir facia. İşte bu açıklamalarla görünüm durağana inmiş durumda.

Bu açıklamaların yanında S&P Almanya tahvillerinde (bizim birkaç gün önce yazımızda belirttiğimiz) faiz yükselişin sakıncalarına dikkat çekmesi €/$ paritesini 1.35 seviyelerinden 1.33’lere indirince çapraz parite etkisi $/TL’yi daha da yukarı tetiklemiştir.

Dün Almanya ile ilgili bu olumsuz açıklama gelirken FITCH de adeta Fransa savunmasına geçmiş ve tahvilinden kaçılan, CDS’lerinde daha yüksek risk seviyelerine giden Fransa’yı övmüştür. Ancak yatırımcılar S&P’yi dikkate alarak Avro’yu satıp USD’na dönmüştür. €/$ paritesindeki sert düşüş de bundan kaynaklanmıştır.

Beklentilerimiz çerçevesinde sert dalgalanmalar yaşıyoruz ve Dünya’da yaşıyor. Her ne kadar beklenmedik sürpriz açıklamalar gerekçe olsa da.

Bugün önerimiz; piyasaların biraz oturmasını beklemek ve işlem yapmamaktır. Çünkü riskler aşırı yüksek, çok sürpriz hareketlere de müsait. Riski sevenler $/TL’de 1.8740 seviyelerinde sert gevşemeden kar etmek için satış yapabilirler.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları