Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bayram motivasyonuyla aşırı risk almamalıyız

Özellikle yüklü pozisyon yönetenler ciddi risk altındadır. Marjlar ve işlem hacmigünlük işlem yapacak seviyede değildir

Bigpara Haber

Uzun bir bayramlar arasından sonra tekrar piyasalara döndük. Bu sürede yurt dışındaki sürpriz spekülatif hareketlere karşı pozisyon taşımamanızı tavsiye etmiştik.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Çünkü rüzgar her an yön değiştirebiliyor. Salı günü 1.2952-1.3076 bandında hareket eden €/$ paritesi Çarşamba günü gelen gevşemeyle 1.2921-1.2997 bandında hareket etti. Perşembe günü toparlanmayı deneyerek 1.3023 seviyesini tekrar gördüyse de gelen satışlarla 1.2936 seviyesine geri düştü. Cuma günü ise 1.2883 seviyesine kadar gevşedi. Pazartesi günü 1.2885-1.2968 bandında hareket eden €/$ paritesi orta vade aşağı sinyali üretmek üzere. Bu sabah itibariyle 1.2886-1.2926 bandında hareket etmiştir. Orta vade aşağı sinyali üretebilmesi için 1.2878 seviyesinin altına inmesi yeterli olacaktır. Şimdilik çok güçlü bir görünümünün olmadığını ve 1.2880 seviyelerinin kritik desteği oluşturduğunu söylemekle yetinelim.

AVRO/TL paritesine baktığımızda; €/$ paritesindeki USD lehine gelişmenin burada da etkili olduğunu görüyoruz. Salı günü 2.3502 seviyesini gören parite diğer günlerde gelen satışlarla 2.3254 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Bu sabah da 2.3263-2.3324 bandında hareket etmiştir. Orta vade aşağı sinyalleri devam eden AVRO/TL paritesinde 2.3260 seviyeleri destek konumuna gelmiş durumda.  Önemli desteği 2.31 seviyelerinde. Sağlıklı bir trend hareketi olmayan paritede yatay seyirde salınım devam edecek diye düşünüyoruz.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Salı günü 1.7923-1.7961 bandında hareket ederken €/$ paritesindeki USD lehine hareket nedeniyle diğer günlerde yukarı yönlü hareketlerde bulunmuş ve 1.8090 seviyesine kadar yükselmiştir. Son günlerde 1.7980-1.80 aralığında yatay seyrini sürdürmüştür. Bu sabah 1.8031-1.8050 dar marjında bir önceki güne göre bir miktar yukarıda bulunsa da bu hareket daha çok €/$ paritesine bağlıdır. Orta vade aşağı sinyaller bitmek üzeredir. Bunun için 1.8074 seviyesini görmesi yeterli olacaktır. Bu arada aşağı sinyalleri güçlü diyebilmemiz için 1.7948 desteğini kırmayı denemesi gerekmektedir.

Sn Erdem Başçının açıklamalarına şöyle bir baktığımızda, en çarpıcı mesajının cari açığın tekrar yükselmesine izin vermeyeceğiz yorumudur. Cari açığın yükselmemesi için dış ticaret kompozisyonunun ara malı ithalatının azalması gerekmektedir. Bu da yerli üretim demektir. Kısacası kısa vadeli para programlarının konusu değildir. Aslında böyle bir hedef konulması da TCMB’yi bağlamak demektir ki bu taahhüdün gerçekleşmesinin TCMB’nin elinde olmadığı da çok iyi biliniyor. Cari açığın artmasında yerli üretimin teşvik edilmesi için ithal ürünlerin yerli üretimine teşvik amaçlı çok düşük faizli kredi vermeyi planlıyorsa başka. Böyle taahhütler TCMB tarafından verilmemeli diye düşünüyoruz. Çünkü spekülatörlerin iştahını artırmaktan başka işe yaramıyor. 

İthalatta daralma oldukça cari açık düşecektir. İthalattaki daralmada global emtea fiyatları en etkili faktördür. Türkiye’de bu fiyatların altında satış yapabilecek bir maliyet seviyesinde üretim sağlandıkça ithalatın daralması mümkün olacaktır. Unutulmaması gereken önemli saptama, ithalatın kötü bir şey olmadığı ve Japonya’nın ithal ürünleri işleyerek bu seviyelere geldiğidir. Burada önemli olan verimli ve katma değer üreten, inovatif, creatif, kendi teknolojisini üreten ekonomiye sahip olmaktır. Taklit ekonomisinden lider ekonomi konumuna geçmek için bu kriterler olmazsa olmazdır. O zaman cari fazla verebiliriz. Yoksa bir kurumun diretmesiyle değil.

Gelelim ratingimize; Bildiğiniz gibi nedense Türkiye’nin notu yatırım yapılabilir ülke notuna yükseltilmiyor. Bu notu veren şirketler zaten soruşturma geçiriyor. Yöneticileri bile ifşa edildi. Çünkü adalet kavramını kendi kurdukları saçma sapan metodolojileriyle katlediyorlar. Acaba 3. Dünya ülkeleri kendi rating kuruluşunu çok uluslu olarak kuramazmı? Zaten bu kurumlarda 3. Dünya ülkelerinden çalışan o kadar çok kişi varki? Burada önemli olan tarafsız ve bağımsız ciddi bir rating kuruluşunu bir ülkenin hakimiyetine bırakmadan çok uluslu olarak kurabilmek. O zaman yeni bir rating dönemi de başlamış olacaktır.

Önerimiz; Bayram motivasyonuyla aşırı risk almamalıyız. Çünkü işlem hacmi pek derin piyasa yok imajı veriyor. Bu durumda özellikle yüklü pozisyon yönetenler ciddi risk altındadır. Marjlar ve işlem hacmi  günlük işlem yapacak seviyede değildir.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları