Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Aşırı risk almaktan kaçının!

Bigpara Haber

Bugün yorumumuza çok önemli bir haberle başlıyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P dün 15 ülkenin kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulundu ve bu haber öncelikle €/$ paritesinde Avro’nun USD’na karşı değer kaybetmesine neden oldu. Parite 1.3486 seviyelerindeyken 1.3375 seviyelerine düşerek kapandı. Bugün ise 1.3399 seviyesinden açıldıktan sonra zayıf seyrini sürdürmüş ve 1.3350 seviyelerine kadar gevşemiştir.


 
Henüz yukarı trendi bozacak kadar önemli bir düşüş gerçekleşmemekle beraber, bugün AB Bölgesinden gelecek haberler toparlanmaya yetecek mi onu izleyeceğiz. 15 Avrupa ülkesinin arasında Almanya, Fransa, Hollanda ve Lüksembourg gibi ülkelerin olması işin ciddiyetini ortaya koyuyor. Cuma günü AB liderler zirvesinden somut bir şey çıkmazsa ardarda not indirimleri gelebilir. Bugün ise Avro bölgesi 3. çeyrek GSYİH verisi beklenecek. Veri açıklandığında dalgalanma olabilir.

€/$ yukarı trendin henüz 5. iş gününde ve yolun başında. Gelen rating haberi şimdilik önemli bir etkide bulunmadı. Bu haber sanki önceden satılmış gibi. Şimdi piyasanın bu haberi sindirmesini bekleyeceğiz. Dalgalı piyasalar düşüncemiz devam ediyor. Her an beklenmedik yeni gelişmeler olabiliyor. Özellikle Rating cephesinde. Bu nedenle de kaldıraçlı ürünlerde pozisyon alırken önce ne kadar kaybedebileceğinizi hesaplayarak zarar sınırlaması yapmalısınız. Bunu VOB ve Futures piyasalarda işlem yapanlar için söylüyorum. Evdeki hesap çarşıya uymadığında tedbirsiz kalmamalısınız.

$/TL grafiğine baktığımızda €/$ paritesinin etkisiyle USD’nin hafif prim yaptığını görüyoruz. Dün 1.8244-1.8341 bandında hareket etmişken, bu sabah 1.8321 açılarak 1.8452 seviyesine kadar yükseldi. Hale hazırda sabahın en yüksek seviyesinde.

$/TL hareketi Avro ile ilgili olumsuz gelişme olmasından Avro’nun olumsuz etkilenme seviyesine göre daha fazla olumsuz etkilenmiş görünüyor. Oysa Türkiye’nin risk primini gösteren CDS’ler de primler düşüyor. Yani risk primi daha az talep ediliyor. Çok tezat bir durum. Açılanan enflasyonda gıda fiyatlarının bir önceki yıl aynı dönem fiyatlarındaki aşırı düşüş ile de alakalı olması, parasal tedbirler almayı gerektirecek bir veri durumun olmaması ve geçici olduğunun düşünülmesi nedeniyle etkisinin sınırlı olacağı görülüyor.

Önerimiz; Oynaklıkların dikkate alınarak aşırı risk almaktan kaçınılması ve 1.84 seviyesinin üzerinden $/TL satarak olası gevşemelerin değerlendirilmesi mantıklı görünüyor.

Bu arada bir okurumuzun sorduğu Avro/TL için orta vade beklentimiz olan 1.5244 seviyelerine gidilebilmesi için €/$ da şu an devam etmekte olan yukarı trendin düzgün çalışarak 1.42 seviyelerine ulaşılması gerekmektedir.

NOT: LHNA isimli okurumuz Cuma al dediğimi belirtmiş. Bu sitede Cuma yazdığım yazıya ulaşabilirsiniz. Ben 30.11.2011 sabahı günü sanırım alın demiştim. Ancak 30.11.2011 günü öğleden sonra olağanüstü gelişmelerden sonra hemen yeni yorum yazarak satın demeye başladım. Eski yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Lütfen dikkatli okuyalım ve yanlış anlama olmasın. Her şeyden önemlisi yanlış anlamalardan dolayı zarar etmenize çok üzülürüm. Kaldı ki hata yapabileceğimizi de her zaman belirtiyorum.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com


DUYURU: 7 Aralık Çarşamba günü saat 14.00`de KOSGEB İkitelli`de Uzmanımız Hikmet Baydar `Mali piyasaların şirketler üzerinde etkisi` ile ilgili bir seminer verecektir. Tüm okurlarımız bu seminere davetlidir.

Yazarın Diğer Yazıları