Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Aşırı risk alınmamalı

Önerimiz; Aşırı oynaklığın arttığı bu günlerde yüksek kaldıraçlı işlemlerden uzak durarak aşırı risk almamakta fayda var.

Bigpara Haber
Dün 1,2848 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,2746 seviyesine kadar gevşedikten sonra gelen alımlarla 1.2949 seviyesine kadar yükseldi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah güne 1,2936 seviyesinden başlayan paritede orta vade sinyallerin tamamen yukarı dönebilmesi için 1,2970 seviyesinde tutunması gerekiyor.

Avro/TL paritesine baktığımızda; Dün 2,3236 seviyesinden güne başladığını ve €/$ paritesine paralel olarak 2,3089 seviyesine kadar gevşedikten sonra gelen alımlarla 2,3340 seviyesine kadar seviyesine kadar yükseldiğini görüyoruz. Orta vade sinyallerin yukarı dönebilmesi için bugün 2,3435 seviyesinde tutunması gerekmektedir.

USD/TL paritesine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyallerinin devam ettiğini görüyoruz. €/$ paritesinde USD’nin değer kaybetmesine paralel burada da değer kaybettiğini gözlemliyoruz. Dün 1,8083 seviyesinden güne başlayan USD/TL paritesi 1,8119 seviyesinden gelen satışlarla 1,8014 seviyesine kadar gevşemiştir. Kapanışı 1,8031 seviyesinden yapan parite bugün 1,8027 seviyesinden güne başlamıştır. €/$ paritesinde yukarı tepkinin burada aşağı hareketi tetikleyebileceğini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Aşağı trendi devam eden  paritede 1,80 seviyesinin altı artık sürpriz değil.

GBP/USD paritesi dün günlük işlem için alım önerisi yaptığımız pariteydi. Dün güne 1,5130 seviyesinden başladıktan sonra 1,5034 seviyesine kadar gevşemiş ve daha sonra gelen alımlarla da 1,5245 seviyesine kadar yükselmiştir. Orta vade sinyalleri karışık olan paritede bugün 1,5250 seviyeleri görülebilirse orta vade sinyaller tekrar yukarı göstermeye başlayacak. 1.5250 seviyesi önemli bir direnç olup geçmeden yukarı trendi konuşmayacağız.

Dün 93,04 seviyesinden güne başlayan USD/JPY paritesi 92,74 seviyesinden gelen alımlarla 96,41 seviyesine kadar yükselmiştir. 96,50 önemli bir direnç olup BOJ kararlarına tepki niteliğinde gerçekleşen hareketin sağlıklı bir trende dönmesi için bir miktar izlememiz gerekiyor.

Gelen açıklamalara baktığımızda; BOE (İngiltere Merkez Bankası) hiçbir şeyi değiştirmedi. ECB (Avrupa Merkez Bankası) risklerin aşağı yönde olduğunu, tüketimin zayıf olduğunu ihtiyaç devam ettiği sürece para politikasında gevşek duruşun süreceğini açıklarken. ABD’de geri tahvil alım programının yazın yavaşlayabileceği konuşuluyor.BOJ (Japon Merkez Bankası) agresif parasal genişleme yanlısı.

Bu açıklamalar da pariteleri etkiliyor. JPY değer kaybetti. GBP değer kazandı. Çünkü parasal genişleme ihtimali vardı. Bu ihtimal şimdilik kalktı. EUR ise USD’na karşı değer kaybetti. Çünkü gevşek politika sürecek. Oysa ABD piyasaya verdiği likiditenin hızını azaltabilir. Bu durum USD’nin değer kazanması anlamına geliyor.

Altın ise 1540 seviyesine kadar düştü. Ancak kapanışın 1,554 olması bugün yukarı yapabilir diyor. Yakından izlemekte fayda var.

Önerimiz; Aşırı oynaklığın arttığı bu günlerde yüksek kaldıraçlı işlemlerden uzak durarak aşırı risk almamakta fayda var.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları