Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Aşağı sinyaller ne zaman başlayacak?

Bigpara Haber

Dün, daha önce yazılarımızda yer verdiğimiz YEN ve CHF kredi kullandırılarak ev aldırılan kişilerin mağduriyetiyle ilgili olarak BDDK’nın bankaları kullandırılan (özellikle döviz cinsi) konut kredileri konusunda uyarması ve verilmiş kredilerin de incelenmeye alınması konusundaki uygulaması. Mağduriyetin giderilmesi yönünde bir adım olabilir. Bu sosyal yaraya gösterdiği hassasiyet için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na teşekkür ediyoruz.

Bu sabah piyasalara baktığımızda; (Dün Hüseyin Bey isimli okurumuzun talebiyle akşamı da dikkate alarak yorumlayacağız ). $/TL 1.8334-1.8697 bandında işlem görerek 1.8520 seviyelerinden kapanmış ve sabah düne göre hafif yukarıda 1.8532 seviyesinden açılmakla beraber gelen satışlarla 1.8454 seviyesine kadar düşmüştür. Son olarak da en düşük seviyelere yakın seyretmektedir.
 
Yukarı trendin 16. günündeyiz. Henüz aşağı sinyalleri bulunmamaktadır. Ancak tahminen bu hafta sonu veya gelecek hafta başı aşağı sinyalleri gelebilir. Riskli bölgeye yakın olmakla birlikte henüz “aşırı alındı” sinyali vermemektedir. 1.76-1.79 önemli destek bandının altında ısrarlı olmaması durumunda uzun vade aşağı trendden bahsedemeyeceğiz. Şimdilik TL zayıf seyrini sürdürüyor. Bu arada kur zararı nedeniyle bono kar realizasyonları faizleri yukarı itmeye başlamıştır bilginiz olsun. Ancak adet bazında yabancıların borsada alıcı olmaları niyeti ortaya koymaktadır. Daha yüksek faize Türkiye’yi razı etmek. Bunun için de kur kullanılıyor olabilir.

Böyle giderse Türkiye’nin borçlanma maliyetleri biraz daha artacak gibi görünüyor.

Bugün CHF’ye biraz bakmak istiyorum çünkü 0.70’li seviyelere inerek tarihi dip seviyeleri gören yani aşırı değer kazanan $/CHF için İsviçre Merkez Bankası sınırsız para basarak alım yapacağını açıklaması pariteyi 0.90 seviyesinin üzerine atmıştır. Ancak hala $’dan CHF’ye geçiş eğilimi devam etmektedir. Çünkü AB bölgesiyle ilgili haberler pek iç açıcı değil.

Japon yeninin hala değer kazanma arzusunda olması ve 76 seviyelerine geri gelmesi yakında BOJ’dan da böyle bir açıklama getirebilir. Dün 76.22-76.76 bandında hareket etmişti.

Gelelim bugün için önerimize; her an yukarı yönlü müdahale potansiyelinin yüksek olması nedeniyle özellikle 75.80 seviyesinin altında $/YEN almak ve tepki çıkışında da geri vermek ciddi kar potansiyeli getirebilir.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları