Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Aşağı sinyaller devam ediyor mu?

Tekrar düşüş gelme riski bulunuyor

Bigpara Haber

Dün 1.2849 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2804-1.2939 bandında dalgalandıktan sonra 1.2888 seviyelerinden kapandı.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah 1.2880-1.2918 sıkışık bandında hareket etmektedir. Orta vade aşağı sinyalleri devam eden paritede henüz dünkü en yüksek ve en düşük seviyelerden herhangi birinin test edilmemesi piyasanın kararsızlığını gösteriyor. ABD ISM imalat endeksi verisinin kritik seviye olan 50 ‘nin üzerine çıkması olumlu algılanarak pariteyi USD lehine aşağı itse de global resesyon baskısının daha fazla olması piyasada net bir hareketin oluşmasını engellemiş durumda. Aşağı sinyalleri devam ettiği için gevşeme potansiyeli devam ediyor diyoruz. Günlük yukarı sinyali gelmesine rağmen dünkü en üst seviyeyi deneyememesi düşündürücüdür. Tekrar düşüş gelme riski bulunuyor.

EUR/TL grafiğine baktığımızda; Son birkaç gündür yatay seyirde ve 2.3050-2.3250 bandında hareket ettiğini görüyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri devam etmektedir. Bu sinyallerin son bulabilmesi için 2.3305 seviyelerinden işlem görmesi gerekmektedir. Şimdilik 2.31 seviyesinin altında veya üstünde olması ne yöne hareket edebileceği konusunda ip ucu vermekte olsa da, orta vade göstergeye ters pozisyon alınmamasını yani yukarı yönde pozisyon almak için grafiğin sinyal üretmediğini bildirmekle yetinelim.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7892-1.7987 bandında hareket etmiş olduğunu, orta vade aşağı sinyallerinin devam ettiğini, kapanışın zayıf görünümün devam ettiğini gözlemliyoruz. Sabah 1.7907-1.7934 dar marjında hareket etmesi kararsız bir piyasa olduğunu gösteriyor.

Eylül ayı enflasyon rakamının % 1 civarında çıkabileceği görüşleri, piyasanın bu veriye odaklanmasına yol açmaktadır. Beklenti rakamı oldukça kötü. Gerçekleşmesi durumunda USD/TL’nin yükselme ihtimali bulunuyor. Aynı şekilde bono faizlerinde de yükseliş gerçekleşebilir. Yüksek enflasyon reel getirinin kaybolması anlamına geldiğinden piyasa risk ayarlamasına gidebilir. Bu nedenle enflasyon datasından sonra TL değerinde oynamalar olabilir. Teknik olarak yukarı sinyallerinin gelebilmesi için 1.8015 seviyesinden işlem geçmesi gerekmektedir.

Önerimiz; Dünkü önerimizle aynıdır. 1.79 seviyesinden USD/TL alarak yukarı potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Altında orta vade göstergelerin hata yapma riski artmıştır. 1.788 ONS/USD fiyatın üzerinde tutunmadan yeni bir çıkış ihtimalini konuşmayacağız. Şimdilik göstergelerde tutarsızlık gördüğümüzü ve tam bakılmadığında kolaylıkla ynlış kararlar verilebileceğini söylemekle yetinelim.

Saygılarımla,









 

Yazarın Diğer Yazıları