Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Aşağı sinyal bitmek üzere

Hatırlarsanız dün birçok parite için çok zayıf trendlerden bahsetmiştik

Bigpara Haber
AB lider zirvesi dışında önemli bir veri trafiği olmaması ve liderler zirvesi esnasında yapılacak açıklama, yorum gibi verilerle piyasalarda beklenmedik sürpriz hareketlerin olabileceği bir hafta geçireceğiz.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Hatırlarsanız dün birçok parite için çok zayıf trendlerden bahsetmiştik. Dalgalanmalar bu zayıf trendleri her an bozabilecek miktarda olabilir. Yurt dışında ana günden resesyon ve çıkış yolları ile AB borç çevirme sorunları olduğundan bu konulardaki her türlü haber, yorum ve veri piyasalarda sürpriz hareketlere yol açıyor.

Örneğin İtalya tahvil ihalesinde faizlerin çok yükselmesi olumsuz bir veri örneğidir. Bir rating kuruluşunun Almanya’nın notunu düşürmesi ise diğer bir önemli konu. Avrupa’nın kalesi durumundaki bir ülkenin notunun düşürülmesi son derece önemli. Özellikle ortak tahvil ihracı olduğu takdirde Almanya’nın borçlanma maliyeti de artacaktır. Bu nedenle Merkel karşı çıkıyor. İspanya2da daralmanın daha da artabileceği konuşuluyor.

Suriye konusunda Türkiye’nin soğukkanlılıkla NATO’yu yanına alması, aşırı agresif tepkiler vermemesi piyasalar tarafından da yakından takip ediliyor. TL sepet bazında değer kazanıyor.

Bu arada özellikle Rusya konusunu gündeminize taşımak istiyorum. S&P Rusya’nın yabancı para cinsinden kısa dönem notunu A3’ten A2’ye yükseltmiş. Petrol fiyatları ile Rusya ticaret dengesinin önemli bir ilişkisi var. Petrol yükselince gelirler artıyorken, düşünce de açık veriyorlar. Notun cccc olduğu zamanlarda bu konu işleniyordu. Şimdi petrol fiyatları düştü ama nedense bu durum gündeme gelmiyor. Aksine not yükseltiliyor.

Gelelim teknik analize; Orta vade aşağı sinyalleri devam ediyor. Dün 1.2442-1.2531 bandında hareket etmiş, bu sabah da 1.2481-1.2508 bandında durgun bir seyir izliyor. Şimdilik çok sıkışmış bir durumda ve günlük işlem yapmaya pek müsait değil.

$/TL grafiğinde; Dün neredeyse orta vade aşağı sinyali bitmek üzereydi. Ancak, son anda gelen satışlarla trendin devam etmesi sağlanmış oldu. Dün 1.8077-1.8225 bandında işlem görmüştü, ancak trendin yukarı dönmesi için 1.8245 seviyesinden işlem geçmesi gerekiyordu. Bugün dünkü kapanışın üzerinde kapanırsa o zaman yarın tepki çıkışı ihtimali gündeme gelecektir.

€/TL grafiğinde; Orta vade aşağı sinyalleri devam ediyor. Dün 2.2586-2.2800 bandında hareket etmiş, bu sabah ise 2.2578-2.2652 bandında sıkışmış durumdadır. Piyasaların genelde sıkışık ve dar bir bantta olması günlük işlemlere pek olanak tanımıyor.

USD/JPY grafiğinde orta vade yukarı sinyalleri ile birlikte tepki yükselişi potansiyeli olduğunu görüyoruz. Bu nedenle de günlük önerimizi bu para paritede yapacağız.

Günlük önerimiz; 79.50 seviyelerinden $/JPY alarak çıkış trendini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları