Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

AMAN DİKKAT!

Bigpara Haber
Dün 1.3191 seviyelerinden 1.3044 seviyesine kadar düşen €/$ paritesi, güne 1.3066 seviyesinden başlamış ve düşüş hareketine devam ederek 1.3008 seviyesine kadar gevşemiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Son işlemlerin 1.3019 seviyelerinde olması aşağı yönde hareketine devam edebileceğini gösteriyor. Orta vade göstergelerin aşağı döndüğünü daha önce paylaşmıştık. Daha önce 1.3037 desteğinden dönmesine rağmen, bu sefer 1.3037 seviyesinin altında durması bu desteğin artık kırıldığı ve 1.2920 seviyelerine kadar sarkabileceği izlenimi veriyor. Şimdilik USD Avroya karşı daha güçlü olacak diyebiliriz. Tabi yeni bir gelişme olmadıkça.

€/TL grafiğine baktığımızda; €/$ paritesindeki trend dönüşünün de etkisiyle gevşemeye devam etmekte olup orta vade yukarı sinyalinin bozulabilmesi için 2.2950 seviyelerine (bugün içinde) düşmesi gerekiyor. Genel konjonktüre bakarak avro alınmamasını tavsiye ediyoruz. Çünkü birkaç gün öncesine göre çok şey değişti. Dün 2.3254 seviyelerinden 2.3058 seviyesine kadar gevşemiş ve sabah açılışında da 2.3134-2.3054 bandında dalgalanmıştır.

Gelelim $/TL grafiğimize; Yaklaşık 1 haftadır belirttiğimiz yukarı trend hareketi devam ediyor. Dün 1.7708 den güne başlamış, gelen satışlarla 1.7567 seviyesine kadar düşmüş bilahare gelen alımlarla tekrar 1.7699 seviyesine yükselerek çıkışın henüz bitmeyeceği sinyalini vermiştir. Bu sabah 1.7685 seviyesinden başlayan $/TL daha sonra gelen alımlarla 1.7776 seviyesine kadar yükselmiştir. Son işlemleri 1.7765 civarında olması hala yön yukarı diyor. Kısacası USD riski almamanızda fayda var. $/TL paritesinde hedefimiz 1.8155 seviyesidir.

Döviz ödemesi olan reel sektör firmalarının ödemelerini döviz alarak ödemeliler. Şu sıralar döviz kredisi kullanarak TL’ye dönüp işletme sermayesi yaratmak da çok riskli ve astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Bunun yanında dövizle ithalat yapanlar bankalarından döviz alım opsiyonu satın almalılar. Aksi halde ithalat bedelini yüksek kurdan ödemek zorunda kalacaklar. İhracatçılarımız için bir miktar kur riski alabilirler diye düşünüyorum. Zira ihraç bedeli geldiğinde daha yüksek tutardan bozma imkanı olabilir. Bu öneriler ortalama şartlarda ve ortalama risk seviyesinde yapılmaktadır. Aşırı risk almaktan kaçınılması gereken bir ortamda olduğumuzu daha önceki yazılarımızda da belirtmiştik.

Haberlere baktığımızda minareye uyduracak bir sürü kılıf bulabildiğimizi görüyoruz. Örneğin Yunanistan konusunda umutların tamamen tükenmesine yol açan kurtarma görüşmelerinin 20 Şubat’a ertelenmesi gibi. Bu arada kafamı karıştıran ve dün okuyucu yorumu bölümünde sizlerle paylaştığım FED açıklaması (5 büyük bankanın batamayacak kadar büyük olduğu ve parçalanması gerektiği haberi) AMAN DİKKAT dedirtiyor. Bu haber bana batan banka dönemindeki Türkiye piyasalarını hatırlattı birden ve FED ABD’nin merkez bankası. Kısacası ringte nerden yumruk geleceği belli değil. Al birini vur öbürüne. Ancak risk iştahının azalmasının TL’yi de olumsuz etkileyeceği bir gerçek.

Gelelim günlük önerimize; 1.7650 seviyelerinden $/TL alarak devam eden yükseliş trendinden faydalanmak mümkün gibi görünüyor.

Saygılarımla;

Yazarın Diğer Yazıları