Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Alım için hangi seviye beklenmeli?

Bigpara Haber

Cuma günü 1.8146-1.8308 bandında hareket ederek 1.8307 kapanan $/TL kısa ve orta vadede yukarı sinyalleri vererek kapanışını yapmış oldu. Bu sabahki işlemlere baktığımızda 1.8252-1.8403 bandında hareket etmekte olduğunu, dolayısıyla 1.84 civarındaki son işlem değerleriyle de çıkış yönünde hala istekli olduğunu gözlemliyoruz.
 
Orta vade yukarı sinyallerinin 9. iş gününde ve kısa vade 1.85 hedefimize doğru hareketine devam etmektedir. 1.8540-1.8760 bandı çok önemli direnç bölgeleridir.

€/$ grafiğine baktığımızda ise; Aşağı trend nedeniyle 1.3380 seviyesine kadar düşeceği beklentimiz halen devam etmektedir. 15 iş günüdür sürmekte olan aşağı sinyalleri devam etmektedir. 1.3380 seviyesinde tutunamadığı takdirde 1.3230 seviyesinden başka önemli desteği bulunmamaktadır. AB bölgesinden olumsuz açıklamalar veya veriler geldikçe aşağı trend devam edecektir. Şunu unutmamakta fayda var. Aşağı trendlerde olumsuz haberlere, yukarı trendde olumlu haberlere daha fazla duyarlı olunmaktadır.

€/$ paritesinin neden USD lehine gitmekte olduğunu daha önceki yazılarımda “eve gitmek için dolmuşa binme” örneği ile anlatmaya çalışmıştım. Buna örnek bir gelişme Financial Times gazetesindeki bir haberde görünmektedir. Standard chartered  Avro Bölgesi’ndeki risklerini azaltarak Çinli finans kuruluşlarıyla olan işlemlerini artırdı. Anlamı; Euro’dan USD’na döndü ve AB bölgesini terk etti. İşte USD bu nedenlerle prim yapıyor.

Bu arada IMF Başkanı Zhu ‘Global büyüme ciddi şekilde yavaşlıyor’ dedi. Eski yazılarımda neden reel sektöre kullandırılan kredilerde sıkılaştırmaya gidilmesine karşı olduğum artık bariz belli oluyor. Daralmayı tetikleyecek her türlü eylemden kaçınmamız gerekiyor.

Önerimiz; $/TL grafiğinin yukarı sinyalleri üretmeye devam etmesi nedeniyle 1.82 seviyelerinden alım eğiliminde olmak, akabinde yükselişlerde alınmış olanı satmak mantıklı gibi görünüyor.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları