Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

6 ay içinde TL nasıl hareket eder?

Dün 1.3136 seviyesinden 1.3291 seviyesine kadar yükselme sebebi de %95 söylentisi olabilir

Bigpara Haber
Elimize yeni geçen bir habere göre (kaynak
www.foreks.com) Yunanistan borç takasında oran %69 olarak gerçekleşmiş. Dün bu oranın %95 oranlarında olduğu söylentileri vardı. Dün 1.3136 seviyesinden 1.3291 seviyesine kadar yükselme sebebi de %95 söylentisi olabilir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade (yaklaşık 1 ay kadar) aşağı sinyali varken yukarıya söylenti ile gitmesi pek de hayra alamet değil. Bu sabah hareketine baktığımızda dünkü çıkışı geri verecekmiş gibi bir hal seziyoruz. Bu sabah 1.3221-1.3278 bandında hareket etmiş ve halen günün en düşüğünden işlem görüyor. Günlük analizlere göre yakın zamanda 1.30 seviyelerine kadar gevşemesi ihtimali bulunuyor.

Yatay seyir içerisinde olduğundan daha ileri vadede önümüzü görmekte zorlanıyoruz. Ancak okurlarımızın daha uzun vadeli bakmamızı istemeleri nedeniyle yaklaşık 3 aylık periyoda şimdilik 1.30 desteğini kırabilirse 1.275 seviyesini hedefleyeceğiz. Önce Yunanistan’la ilgili resmi açıklamayı görelim ve piyasadaki pozisyon ayarlamalarının nereye kadar olacağını görelim. Sonra analiz daha sağlıklı olacaktır.

Şimdilik hissettiğimi sizlerle samimi olarak paylaşmak istersem, 1.2750 seviye bana göre hedef olmalı. Süre 4 ay gibi diyelim. Bu arada 1.33 seviyelerine çıkıp birkaç gün burada tutunursa o zaman senaryomuzu gözden geçirmemiz lazım.

Mevcut senaryoda rekor dipte olan ECB politika faizinin devam edeceği, resesyonun süreceği ve AB bölgesinde borç sorununda olumlu gelişme olmayacağı varsayımlarımız var.  Bu konularda ve AB bölgesi makro ekonomik verilerinde sürpriz olumlu açıklama olursa o zaman senaryomuz rafa kalkar.

Dikkat ederseniz €/$ paritesinde kısa, orta ve nispeten daha ileri vade için beklentilerimde hiç yukarı kelimesini kullanmadım.

Yen ve İsviçre frank’ıyla ilgili bir okurumuz yorum istemiş. Tüm Dünya USD’dan kaçmaya çalışırken en uygun araçlar bu paralardı Euro bile bu berbat haliyle USD’na göre prim yaptı. Kısacası USD’den kaçılabilecek neresi varsa- buna altın ve emtia, gayrimenkul, madenler dahil - paralar oralara çekildi.

ABD ve Avrupa’nın sağladığı likidite çekilen paranın boşluğunu doldurmaya yarıyor. Diğer paralar eğer derin piyasalara sahipse USD’dan oraya hemen geçseler yaşanıyor. TL derin bir piyasa olsaydı ciddi para girişi yaşanacaktı. Maalesef bu konuda çok yetersiz kaldık. Bonolar gibi piyasa yapıcısı ve derinliği artırıcı tedbirler alamadık. Sadece TCMB kontrol ediyor. Bana göre bu değişmeli.

Şimdi hemen €/TL grafiğine bakalım; Dün 2.3415-2.3624 bandında hareket etmiş ve günü yukarda kapatmış. Orta vade aşağı sinyaller devam ediyor. Bu sabah 2.3603-2.3539 bandında hareket ederken sıkışma yaşıyor. Yani aşağı ihtimali %70 olmakla beraber 2.3750 ye kadar sıçrama potansiyelini hala elinde tutuyor. Şu an serseri mayın gibi.

Bu paritede net bir trend söz konusu değil. Daha uzun vade ile bakarsak 2.32 kritik ve güçlü destek, 2.42 de kırılmasını beklemediğim direnci. Eğer 2.42 seviyelerine çıkarsa çekinmeden “ben olsam satarım” diyebilirim. Ben Euro’nun TL’ye karşı bir şansının olabileceğini sanmıyorum. TL derinliği artan bir piyasa olabilirse. 1.95 seviyesine kadar aşağı çekilme yaşaması çok büyük bir ihtimaldir. Tahminim ilk 6 ay için geçerli bir senaryodur. Şirketlere de Euro kredi kullanmak avantajlı diyebiliriz. Hatta İhracatçı ise.

$/TL grafiğimize bakalım; kısa vade yukarı sinyali devam ediyor. 1.80 seviyeleri çok güçlü direnç ve üzerine çıkıp birkaç gün bu fiyatı kabul ettirmesi bana bilmediğimiz kötü bir şey mi var dedirtir. Açıkçası 1.80 seviyesinin üzerini pek göremiyorum. Hele düşen üretim ve cirolarla cari açığın düşeceği bir ortamda uzun vade TL güçlü olur diye düşünüyorum.

TL’nin lehine bir haberde ise 1.7450 seviyesine kadar sert gevşeyebilecek potansiyeli var. 1.39 seviyelerinden gelen trendin bozulabilmesi için 1.74 seviyesinin altında birkaç gün geçirmesi gerekiyor. O zaman 1.62 seviyesini konuşmaya başlayacağız.

Bugün önerimiz; 1.3250 seviyelerinden €/$ satıp gevşemeleri değerlendirmek çok çok karlı olur gibi görünüyor. Bu arada 1.3301 seviyesine stop koymayı unutmayalım.

Umarım yeterince uzun dönemi konuşmuşuzdur.

Orta vade için düşüncesini belirten okurlarıma çok çok teşekkür ederim. Hem keyifli okuduğum seviyeli yorumlar yapıyorlar hem de harika bir paylaşım oluyor. Sizlerle burası Dünya’da tek oluyor. Sağ olun.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları