Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1,90 seviyelerini değerlendirin!

Bigpara Haber

Pazartesi günü 1.2918-1.2970 bandında hareket eden €/$ paritesi zayıf bir görünüm sergilemişken bugün ilk işlem saatlerinde 1.2933-1.3010 işlem görmektedir.



Düne nazaran daha güçlü bir görünüm sergilemektedir. Ancak orta vade aşağı sinyalinin kesilmesi için 1.3120 seviyelerine kadar zorlanmadan çıkması gerekmektedir. 1.30-1.31 direnç bandını geçmeden yukarı yönlü hareket önermemiz söz konusu değildir.

$/TL grafiğine baktığımızda Cuma günü müdahaleden sonra gelen aşağı sinyalleri devam ediyor. Dün 1.8696-1.8976 bandında hareket ederek teknik olarak “inside range day” dediğimiz günlük yukarı sinyali verdi. Bu sabah itibariyle ise 1.8847-1.8954 bandında hareket ederek güçlü olmadığı sinyalini vermektedir. Müdahalelerle oluşan grafiğin çok sağlıklı yorum yapmaya elverişli olmadığını da bu arada belirtelim. Müdahale sonrasında sağlıklı piyasa koşullarıyla yorum yapmak daha uygun olacak diye düşünüyoruz.

Dünkü yazımızın altındaki okuyucu yorumlarına baktığımızda;

S.A’nın cari açık ve tüketim çılgınlığıyla TL’nin değer konusundaki fikrine biz de katılıyoruz. İhracat artarken ithalat daha fazla artıyor. Bu durum dış ticaret açığının ve döviz ihtiyacının artması anlamına geliyor. Tabi bu veriler tek ölçü değil. ABD de aynı verilerin rekoruna sahip ancak rezerv para olması bu sorunları yaşamasını engelliyor.

Dolar 2.25 olur mu? Sorusuna cevabımız ise; Yıl sonu yazımızda ters omuz baş omuz formasyonu nedeniyle 2.15 riski arttı diye yazmıştık. Ancak gelen müdahaleler bu formasyonu bozmuş görünüyor. Şimdilik yukarı diyemiyoruz. Göstergeler yukarıyı gösterdiğinde burada sizlerle paylaşacağız.

Ö.Z.Ç yorumunda piyasa alıyorsa TCMB nereye kadar satacak diyor. Aslında TCMB günlük fonlamadan çekilse o zaman USD alacak TL bulunamayacak. Bu durum günlük faizleri yukarı iter ama dövizi de baskı altına alır. Şimdilik TCMB TL isteyenleri fonladığı için dövize dönmek kolaylaşıyor. Bu arada parasal genişleme demek kurun yükselmesi demek bilginiz olsun.

Serhatfe ve B.E.T dövizin yükseleceğine inananlardan. Bakalım zaman neyi gösterecek. Bizler sadece verileri yorumluyoruz. Gönlümüz kimsenin dövizden mağdur olmamasından yana.

Yorumlarımıza yorumlarıyla katkıda bulunan tüm okurlarımıza teşekkür ediyoruz. Farklı fikirler gözden kaçırılan bir konunun fark edilmesine de yardımcı oluyor.

Önerimiz; 1.90 seviyelerinden $/TL satarak gevşemeleri değerlendirmek olabilir.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları