Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.84 seviyesinin üzerinde satılabilir

Görüldüğü gibi bu sabah düne göre daha düşük seviyeleri görmüş durumda

Bigpara Haber

Cuma günü 1.2575 seviyesinden açılan €/$ paritesi, 1.2525-1.2624 bandında hareket etmiş ve 1.2542 seviyelerinden kapanmıştır.

 
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah ise 1.2510-1.2548 bandında hareket etmektedir. Görüldüğü gibi bu sabah düne göre daha düşük seviyeleri görmüş durumdadır. Bu paritede aşırı düşmüş sinyalleri ile birlikte orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam etmektedir. Hem çok düştü hem de aşağı sinyali  kısa vadede sürpriz hareketler nedeniyle net pozisyon önermemizi engellemektedir.

Trend sinyallerinin yukarı dönebilmesi için 1.2670 seviyelerinden işlem görmesi yeterlidir. Şimdilik tepki çıkışı ihtimali yüksek olduğundan günlük işlemlerinizde satarak pozisyona başlamamanızı tavsiye ediyoruz.
€/TL grafiğine baktığımızda; Orta vadeli bazı göstergelerin 3 iş günüdür aşağı sinyalleri ürettiğini, Dün 2.3232 seviyesinden 2.3028 seviyelerine kadar gevşediğini, bu sabah ise dünkü seviyelerin de altına inerek 2.2992 seviyelerini gördüğünü gözlemliyoruz. Yeni oluşmaya başlayan orta vadeli aşağı sinyalleri €/$ paritesinde sürpriz yukarı hareketler olmadığı takdirde TL’nin bir miktar daha değer kazanabileceğini gösteriyor. 2.2950 seviyeleri önemli bir destek seviyesidir.
$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.8474-1.8316 bandında hareket ettiğini, 1.8369 seviyelerinden kapanarak da zayıf görünümünü sürdürdüğünü görüyoruz. Bu sabah da 1.8370-1.8336 bandında hareket etmiştir. Orta vade aşağı sinyallerinin başlayabilmesi için bugün 1.8290 seviyelerinden işlem görmesi yeterli olacaktır. Bu arada €/$ paritesinde gelebilecek büyük oynaklıkların burada da oynaklıklar yaratacağı unutulmamalı. Şimdilik 1.8430 seviyeleri direnç oluşturduğundan satım için uygun görünüyor. Aşağıda ise 1.8250 seviyeleri önemli bir destek seviyesidir.

$/JPY grafiğine baktığımızda; kısa vadede yatay trendde sıkışma, orta vadede de zayıf aşağı (hata yapabilir) sinyalleri bulunuyor.79.30 seviyesinin altını gördüğü takdirde aşağı trend, 79.80 seviyesinin üzerini gördüğü takdirde de yukarı trend ihtimalleri artacaktır. Şimdilik 80.57 seviyesine kadar çıkış yapabilecek bir potansiyel var görünüyor. 79.33 seviyesinin altında stop emirleri olabileceğinden bu seviyeleri görmemesi gerekiyor.

Yurtdışında yapılan konuşmalara şöyle bir baktığımızda; Yunanistan’ın Avro’dan çıkma olasılığının arttığı, Yunanistan’la beraber Avrupa bankacılık sisteminin de ciddi zarar görebileceği, bu durumda da sermayenin ABD’ye kaçabileceğinin konuşulduğu görülmektedir. Kısacası Yunanistan sorunu sadece Yunanistan’ı değil arkasındaki destekleri de götürecek. Bu durum Avrupa’dan sermaye kaçışı yaratabileceğinden USD hızlı bir şekilde prim yapabilir. Konuşmalarda çizilen bu senaryo sebep sonuç ilişkisi açısından son derece mantıklı. Bu arada Almanya tahvil ihalelerinde rekor düşük faiz olması henüz amiral gemide güven açısından sıkıntı olmadığını gösterse de diğer ülke tahvilleriyle farkın açılmaya devam etmesi bölgedeki güven bunalımının devam ettiğini gösteriyor.

Kısacası AB sorunu çözmek zorunda yoksa kurunun yanında yaş da yanacak. Şimdilik para çıkışını uzak ihtimal olarak görüyoruz. Almanya tahvil ihalesi de bunun en somut örneğidir.

Önerimiz, 1.84 seviyesinin üzerinde $/TL satarak gevşemeleri değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,
Hikmet Baydar
www.3-goz.com




 

Yazarın Diğer Yazıları