Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.8250 seviyesinin altı önemli

Dün 1.2449 seviyelerinden açılan €/$ 1.2441-1.2583 bandında hareket etmiş ve 1.2570 seviyelerinden kapanmıştır

Bigpara Haber

Dün 1.2449 seviyelerinden açılan €/$ 1.2441-1.2583 bandında hareket etmiş ve 1.2570 seviyelerinden kapanmıştır.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade yukarı sinyalleri devam etmektedir. Bu sabah 1.2546-1.2585 bandında hareket etmektedir. Yurt dışında olumsuz bir yeni gelişme olmazsa önümüzdeki günlerde 1.2644 seviyelerinde bulunan direncine kadar yükselmesi sürpriz olmaz.

Dün 2.2937-2.3045 bandında hareket eden €/TL Avro yurt dışında prim yapmasına rağmen bu sabah 2.2958-2.3032 bandında hareket etmiştir. Bu durum TL’nin sepet bazında değer kazanması anlamına da geliyor. Orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam ettiğinden alım yönünde öneri yapmamız mümkün değil. Ancak yurt dışında Avro’nun değer kazanma potansiyeli oldukça yüksek olduğundan TL’ye ne kadar yansıyacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Şimdilik  €/TL’de yukarı sinyali yok.

Gelelim USD/TL grafiğine; Dün 1.8475 seviyelerinden açılmış ve bir daha bu seviyeyi görememiş, daha sonra da düşüşe geçerek 1.8282 seviyesine kadar gevşemiş ve kapanışı da günün en düşü seviyesinden yapmıştır. Dün bu hareketle Orta vade aşağı sinyalleri verdiğini belirtelim. 1.8250 seviyesinin altını gördüğü takdirde düşüş trendi herkes tarafından net görülecek. Şimdilik orta vade aşağı döndüğü için dünkü ifademizi tekrarlıyoruz. TL ile döviz almak iyi bir yatırım olmayabilir.

Yurt dışına şöyle bir bakalım; Fransa’da işsizlik oranı %10’a yükselmiş. Sanırım bizim de işgücü gelmemesi için Fransa’ya vize koymamız gerekecek.

Tıpkı onların düşündüğü gibi. İspanyol bankalarının durumu daha da kötüye gitmeden sermaye takviyesi yapılmalı deniliyor.  Türkiye’de  tahhütlerini yerine getiremeyen bankalar için hatırlarsanız piyasa koşulları içinde giden gider diyenle,. Şimdi kendi bankalarını devlet desteğiyle kurtarıyorlar.

Çok samimiler değilmi?  Petrol fiyatlarındaki düşüş petrole dayalı rating artışı sağlayan Rusya’yı olumsuz etkiliyor. Bir haftada altın ve döviz rezervi 4 milyar USD azalmış. Çin ve daha birçok ülkede üretim verileri beklenenden düşük. Resesyon konuşuluyor. ECB faizleri değiştirmedi ve yeni bir açıklama da yok.

Burada önemli nokta Türkiye verileri global ekonomide sermaye hareketlerini lehe veya aleyhe çevirecek bir hareket yaratırmı sorusunun cevaplanmasıdır.

Dünya kötüye giderken Türkiye’deki az kötü olumsuz etkilemez. Ancak Global piyasalar çok iyi giderken ufak bir olumsuz Türkiye verisi piyasayı önemli oranda etkileyebilir. Bu arada İngiltere Maliye Bakanının açıklamasını özellikle paund işlemini seven okurlarımız için yazacağım. “modern tarihin en zorlu ekonomik zamanlarıyla karşı karşıya”.

Önerimiz; 1.2510 seviyelerine yaklaştıkça €/$ alarak çıkış trendini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla… 

Yazarın Diğer Yazıları