Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.8250 seviyesini tekrar görme potansiyeli var

USD/JPYparitesinde aşağı yönde baskı hala devam ediyor. 78-79 bandında hareketine devam etmesi beklenebilir.

Bigpara Haber

Dün 1.2809 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi, 1.2812 seviyelerinden gelen satışlarla 1.2756 seviyesine kadar gevşedi.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Kapanışı günün en düşük seviyesinden yapmış olması bugün de zayıf seyrine devam edebileceği sinyalleri vermektedir. Bu sabah 1.2757-1.2794 bandında hareket etmekte olup tekrar 1.28 seviyesinin üstünü deneyememesi gevşeme ihtimalini daha da artırmaktadır. Orta vade yukarı sinyallerinin son bulması için 1.2545 seviyesine kadar gevşemesi gerektiğinden şimdilik bu kadar gevşeme beklemiyoruz. Ancak aşırı riskli bölge sınırında olması bu seviyelerde alım yapılmaması anlamına geliyor.
İtalya, İspanya ve Yunanistan ile ilgili gelen haberler Avro’yu olumsuz etkiliyor. İspanya ve İtalya tahvillerine satış gelirken Yunanistan’ın troykayı ikna edememiş olmasının yardımı aksatacağı görüşleri Avro’da satışı getiren nedenler. Bu aralar somut verilerden çok söylemlerle giden bir piyasa olduğundan bir anda 1.2635 seviyesine kadar gelebilecek satışlarla karşılaşabiliriz.

Dün gelen Sanayi üretim ve büyüme verilerinden özellikle büyüme verisinin beklentilerden kötü gelmesi faiz koridorunu daraltma konusunda TCMB’yi daha çabuk davranmaya itebileceği beklentilerine yol açtığından Türk bonolarında faiz düşüşleri yaşandı. Faizlerin düşüş dönemlerinde TL’nin değer kazandığını geçmiş verilerin analizlerinde görüyoruz. Bunun sebebi çok basit bono almak için döviz bozuluyor. Bono alınınca da değeri artıyor ve faizi düşüyor.

Eur/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.3048 seviyesinden satış geldiğini ve 2.2986 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Orta vade yukarı sinyalleri henüz devam etmekle birlikte aşırı riskli fiyat bölgesinde olduğundan gerekli olmadığı takdirde alınmaması gerekiyor. 2.29 seviyesini tekrar aşağı yönde kırmayı denemesi sürpriz olmayacak. Günlük aşağı sinyali bulunuyor.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7999 seviyesinden güne başladığını, 1.7967 seviyesinden gelen alımlarla 1.8045 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdiğini görüyoruz. Günlük yukarı sinyali gelmektedir. Ancak orta vadeli aşağı sinyallerinin bozulabilmesi için 1.83 seviyelerine kadar yükselmesi gerekiyor. Bu sabah 1.8027 seviyesinden işlem görmesi 1.8090 seviyelerine kadar tepki çıkışı yapabileceği anlamına geliyor. Birkaç gün içerisinde 1.8250 seviyesini tekrar görme potansiyeli bulunan USD/TL’de riski biraz sevenlerin yukarı yönlü pozisyon almayı denemeleri mantıklı görünüyor.

GBP/USD grafiği kısa vadede geri çekilme olabileceği sinyali verdiğinden, bu paritede işlem yapanlar yukarı yönde pozisyonlarını bir miktar azaltsalar iyi olacak diye düşünüyoruz.

USD/JPY  paritesinde aşağı yönde baskı hala devam ediyor. 78-79 bandında hareketine devam etmesi beklenebilir.

Altın USD/Ons grafiği  aşırı riskli fiyat seviyesi sinyali verirken, günlük aşağı sinyali gelmiş durumda. Gevşeme sürpriz olmayacak.
Önerimiz tepki çıkışını değerlendirmek üzere 1.80 ve altına USD/TL almak mantıklı görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları