Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.8250 direnci çok önemli

Dün 1.3106 seviyesinden açılıp 1.3060-1.3144 bandında dalgalanan€/$ paritesi 1.3079 seviyesinden kapanarak yatay seyir hareketine devam etti

Bigpara Haber

Dün 1.3106 seviyesinden açılıp 1.3060-1.3144 bandında dalgalanan  €/$ paritesi 1.3079 seviyesinden kapanarak yatay seyir hareketine devam etti.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Geçen hafta Perşembe günü kapanışı seviyelerinde yatay seyir hareketini sürdürürken orta vadeli göstergeler aşağı trend sinyalleri üretmeye devam ediyor. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, 1.3040 seviyelerinde çok önemli desteği olması nedeniyle bu seviyelerdeki hareketler yakından takip edilmelidir. 1.30 seviyesini görebilirse ve hatta birkaç gün 1.3050 seviyesinin üzerine çıkamazsa o zaman aşağı trend netleşecek ve stop satışları gelmeye başlayacaktır.

Son İspanya, İtalya Portekiz gibi AB ülkelerinin borçlanmasında görülen faiz yükselişleri, Almanya’nın bile hedeflediği satışı yapamaması Avro’nun yönünü aşağı çevirmeye başladı. Resesyonun konuşulduğu ve hatta yaşandığı bir ortamda faiz yükselişini hiçbir ülkenin kaldırması mümkün değildir. Bu durumda Avro’yu zor günler bekliyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün üçgen formasyonunun yukarı yönlü bozulması nedeniyle gelen sert stop (zararına da olsa pozisyon kapama) emirleriyle 1.8168 seviyesine kadar yükseldi. Dün en düşük 1.7944 seviyesini görmüştü. Kapanışın günün en yüksek seviyelerine yakın olması henüz çıkışın bitmemiş olabileceğini gösteriyor. Bu sabah itibariyle ise 1.8154-1.8064 bandında dalgalandığını son işlemlerin ise 1.81 seviyesinin altında gerçekleştiğini görüyoruz. Orta vade sinyallerin yukarı döndüğünü iki gün önceki okuyucu bölümünde sizlerle sinyal değişir değişmez paylaşmıştım. Şimdilik direncimiz 1.8250 seviyesi ve yeni alım için bu seviyenin kırılmasını bekleyeceğiz. 1.90 seviyelerinden gelen düşüş trendinin kırılması bazı pozisyonların kapatılmasını gerektiriyordu. Son sert hareket de bunu gösteriyor. Şimdi bir iki gün yeni eğilimi görmemiz gerekecek.
 
Ancak 1.8250’nin üzerinde sert yukarı yönlü hareket potansiyeli artmış durumda. Burada söyleyebileceğimiz, Suriye gibi ekonomi dışı gelişmelerin piyasalarda beklenmedik hareketlere neden olabileceğidir. Şimdi TL’nin 1.8250 direncini aşıp aşmayacağını takip edeceğiz.

Bugün dünkü sert çıkışı aynen geri verip 1.80 seviyesinin altına inerse belki çıkış trendi bozulabilir diyeceğiz. Düşük hacimlerde teknik analizin hata ihtimali yüksek olur. Bu nedenle aşırı risk almaktan kaçınmalıyız. Trendler net değil. Bu gün $/TL için öneri yapmayacağız.

€/TL grafiğine baktığımızda; iki  gündür üst üste gelen sert alışlarla 2.3805 seviyesine kadar yükseldi. 03 Nisan günü 2.37 seviyelerinde aşağı trend sinyalleri vermeye başlamış ve 2.3348 seviyesine kadar düşmüştü. Bugün 2.3720-2.3803 bandında hareket etmiş ve son işlemler 2.3737 seviyelerinden geçmektedir. Her ne kadar aşağı sinyalleri zayıflayarak devam etse de 2.35 seviyelerinin altına inmeden pek de içimiz rahat etmeyecek. Bugün 2.3803 ile dünkü 2.3805 en yükseğin altında olması biraz ümidimizi artırmış olsa da sert hareketi iyice hazmetmeden bir yorum yapmak istemiyoruz. Şimdilik 2.35 seviyesine kadar çekilme olup olmayacağını takip edeceğiz. Şimdilik bu çekilme ihtimali biraz daha fazla görünüyor.

Usd/jpy aşağı trend devam etmekle beraber, 80.55 fibonacci desteğinden yukarı yönlü tepki gelebilir. GBP/USD paritesinin de 1.5960 seviyesini deneme potansiyeli arttı ancak aşağı trend hala devam ediyor.
Verilere baktığımızda Türkiye’nin şubat ayı cari açığı beklenenin altında geldi. Normal şartlarda TL’yi destekleyici bir veri. İspanya ve İtalya faizlerinin yükselmesi borç çevirme problemi korkusunun tekrar ortaya çıkmasına neden oldu. Sanırım ortalık gittikçe daha çok karışacak.
Önerimiz bir süre TL’de piyasanın oturmasını beklemek, 1.3150 seviyelerinde de €/$ paritesinde satış pozisyonunda olmak mantıklı görünüyor. Lütfen aşırı risk almayın. Reel sektöre de mesajımız bilanço risklerini profesyonelce yönetemeyenleri bu yıl ciddi zorluklar bekliyor.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları