Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.8250 çok güçlü direnç!

Bigpara Haber

Dün TCMB açıklamaları güne damgasını vurarak TL’ye değer kazandırdı. $/TL 1.75-1.78 bandında aşağı yönde hareket etti. Bu harekette TCMB açıklamalarının çok önemli payı vardı.

Bugün haberlere baktığımda çok ilginç bir haber dikkatimi çekti; ‘Nomura Dolar/TL için 1.70 seviyesinden PUT, 1.85’den CALL Opsiyonu almakta olduğunu bildirdi’ Bu haber şu anlama geliyor. 1.70’den satma hakkını, 1.85’den de alma hakkını almak istiyor. İlk başta kafanız karışacak ama özetle söyleyeyim. Her iki opsiyonda da alıcı olduğu için primi yakarak cayma hakkı var.

Zararı sadece verdiği prim kadar olabilir. Ama eğer birisi Nomura karşısında işlem yapıp satıcı olursa o zaman işlem yapan için vadeli işlem (futures) den farkı yok ve cayamaz. Nomura hangisinde kar ediyorsa onu kapatacak diğerinde opsiyonunu yakacak. Sonunda karşıdaki birisinin canı muhakkak fena yanacak. Karışık bir konu ama ancak bu kadar basite indirebildim lütfen kusuruma bakmayın. Ancak bu teklif size gelirse siz siz olun sakın opsiyonda “satıcı” olmayın. Bu sadece riskin yüksekliği açısından bir uyarıdır. Bunun yanında Nomura’nın TCMB Başkanı’nın açıklamasının bazı belirsizlikleri ortadan kaldırdığını açıklaması TL riskinin azaldığı anlamına geliyor.

TCMB Başkanı Sn Başçı’nın açıklamalarına baktığımızda; TL’nin seviyesi ile ilgili yorum yapmayacaklarını, ancak aşırı değerli veya değersiz olduğunu görmeleri halinde bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını, TL’nin dönem dönem değerli veya bir miktar değersiz olmasının ekonomik konjonktüre göre gerekli olduğunu ancak bunun fiyat istikrarı kısıtına bağlı olduğunu söylemesi çok önemliydi. Kısacası fiyat istikrarına zarar verecek olan karşısında bizi bulur diyor.

Bu açıklamalar yanında kullanacağı araçları açıklaması da kararlılığını gösteriyor. Kısacası TL’nin değer kaybı oldukça rahatsız etmiş.

$/TL orta vade aşağı sinyalinin 4. gününde henüz ve 1.7945 hedefimize çok hızlı geldi. İkinci hedef 1.77 sonra da 1.7350. Şimdilik aşağı trend devam ediyor. 1.8250 çok güçlü direnç haline gelmiş bulunuyor. €/$ paritesindeki dalgalanmalara bağlı olarak kısa vade $/TL yukarı hareket edebilir durumda olsa da sepet bazında TL güçlü konumunu sürdürecek diye düşünüyoruz.

Bu arada €/TL yorumu isteyen ve satmak durumunda olduğunu söyleyen okuyucularımıza orta vadeli aşağı trendinin 3. gününde olunduğunu 2.4170 seviyesine kadar gerileyebileceğini. Bu seviyelerdeki güçlü desteği izlemek gerektiğini söyleyelim.

Bu parite 19 ve 20 Ekim’ de 2 kere üst üste aşağı sinyali vermiş. €/$  orta vade yukarı sinyali veriyor ve en ufak harekette 1.4530 seviyesine kadar çıkabilecek konumda. Eğer 1.45 seviyesini görünce  €/TL paritesini kontrol ederek fiyatı uygun gördüğü takdirde satabilir. Zira çarpraz parite etkisiyle €/TL yukarı yapabilir.

Günlük önerimiz; 1.3870 seviyesinden €/$ alarak 1.40 seviyelerinden satmak mümkün gibi görünüyor.

Herşey gönlünüzce olsun


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları