Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.8020 seviyesi çok önemli!

Bu sinyallerin sağlıklı olup olmadığını görmek için birkaç gün izlememiz gerekiyor

Bigpara Haber
Liderler zirvesinden gelen olumlu haberlerle dün 1.2433 seviyesinden 1.2693 seviyesine kadar sert çıkış yapan €/$ paritesinde orta vade yukarı sinyalleri gelmeye başladı
.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Ancak bu sinyallerin sağlıklı olup olmadığını görmek için birkaç gün izlememiz gerekiyor. ECB faiz indirimi gelmezse bu hareket hüsranla sonlanabilir. Şimdilik destek seviyesi 1.2522 seviyesine doğru hareketini gözlemleyeceğiz.  Cuma günü hareketi trend için ne kadar güçlü iz bırakmış onu görmek durumundayız.

€/TL piyasasına baktığımızda; Cuma günü €/$’ın yukarı hareketi burayı da etkileyerek 2.2729 seviyesinden 2.3007 seviyesine kadar yükseltmiş. Orta vade yukarı trend sinyalleri burada da gelmeye başlamış. Ancak temkinli duruşumuzu burada da sürdürüyoruz. Birkaç gün izlemek gerekiyor. 2.2811 desteğindeki hareketi bizim için önemli olacak. Önemli bir trend hareketi söz konusu değil. Kısacası kaçan bir şey yok.

$/TL grafiğine baktığımızda; Perşembe gelen yukarı sinyallerinin yanında Cuma günü €/$ paritesinde USD aleyhine gelişme olması nedeniyle 1.8275 seviyesinden 1.8061 seviyesine gevşemiştir. Orta vade yukarı sinyalleri bozulmuş değil. Bunun için 1.79 seviyelerindeki desteği denemesi gerekiyor. Özellikle 1.8020 çok önemli destek be nedenle de gevşemeler alım fırsatı olarak değerlendirilmeli diye düşünüyoruz.

ECB’nin faiz indirimi risk iştahını artırarak USD’na değer kaybettirebileceğinden TL’ye karşı da USD’nın değer kaybetme riski bulunuyor. Ancak şimdilik sistem gereği yukarı yönlü pozisyon tutulması gerekiyor ve destek seviyesine yaklaştıkça da kademeli pozisyon artırmak gerekiyor.

Perşembe günkü yazımızda Zirve nedeniyle sürpriz hareketler olabileceğini ve pozisyon alırken fazla risk alınmaması gerektiğini özellikle belirtmiştik. Çarşamba günü de yazımızın başlığı “aşırı risk almayın” dı. Her an sürpriz gelişmeler olabilir ve bu gelişmeler orta vade görüşümüzü ne kadar etkiler bu çok önemlidir. Büyük fonları yönetenler de orta vadeye göre pozisyonlarını sürekli incelerler.

Bugün yazımızı özellikle geç yazıyoruz. Piyasayı iyice analiz etmek için. Gecikmemizin işimizi hafife almamız şeklinde yorumlanmasını istemiyorum. Aksine tepkilerin boyutunu net görerek size daha doğru analizler yapabilmek için bugün geciktirdim. AB zirvesinden İspanya ve İtalya’yı kısa vadede mutlu edecek sonuçlar çıkması piyasalara bahar havası estirse de bunun ne kadar kalıcı olacağı fiili uygulamalarla netleşecek. Özellikle ECB’nin bu hafta yapacağı toplantıda 25 baz puan faiz indirimi yapmazsa ortalık tekrar karışacak. Bu nedenle dalgalanma sürecimiz bitmiş değil.

Türkiye’nin Suriye ilişkileri, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanı olması nedeniyle Türkiye-AB ilişkilerinin boyutu TL için yeni konular olacak. Yakında konuyla ilgili hareketler TL’nin sepet bazında değerinde etkili olacaktır. Çin’den gelen düşük PMI verileri hala resesyonun devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca Japonya’nın parasal genişlemeye gidebileceği konuşuluyor. Bu açıklama JPY’ne değer kaybettirebilir.

Parasal genişleme haberi $/JPY paritesinde şimdilik önemli bir hareket yapmamış olsa da olayın ciddiyeti zaman içinde bu hareketi getirebilir. Şimdilik 7997 seviyelerine kadar gidip dönüyor.79 seviyesini aşağı yönde zorlaması ise yukarı trendi sonlandıracak.

Önerimiz; 1.8060 seviyelerinden $/TL alarak yukarı potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları