Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.80 seviyesi önemli

Önerimiz; Sert çıkış yapabileceği sinyalleri veren GBP/USD’nin yakından takip edilmesinde fayda var.

Bigpara Haber
Dün 1,3061 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3042 seviyesinden gelen alımlarla 1,3147 seviyesine kadar yükseldi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Böylece tepki çıkışı beklentimiz de gerçekleşmiş oldu. Orta vade göstergeler aşağı sinyali verse de tepki çıkışının bir miktar daha devam etmesi beklenebilir. Bu sabah 1,3146 seviyelerinde işlem görmesi yükseliş beklentimizi desteklemektedir. 1,3264 ve üzerine çıktığı takdirde orta vade aşağı sinyallerinden bazıları son bulacaktır. 1.3276 seviyesine kadar çıkabilecek bir potansiyele sahiptir. Kritik destek 1,3060 seviyelerindedir.

Dün 2,3601 seviyesinden güne başlayan Avro/TL paritesi 2,3563 seviyesinden gelen alımlarla 2,3703 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu yükselişte €/$ payı yüksektir. Orta vade aşağı sinyalleri vermeye devam eden paritede €/$ paritesinin tepki çıkışının yukarı yönlü baskı kurabileceğini dün yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Bu sabah 2,3735 seviyesini gören parite €/$ paritesine paralel hareketini sürdürüyor. 2,3796 güçlü direnç olup yatay seyirde dalgalanma ihtimali yüksektir.

Dün 1,8063 seviyesinden güne başlayan USD/TL paritesi 1,8090 seviyesinden gelen satışlarla 1,7972 seviyesini test etmiştir. Bu sabah da 1,7960 seviyesini test etmiştir. Son işlemler 1,7975 seviyelerinde gerçekleşen bu paritede orta vade yukarı sinyallerinin son bulabilmesi için 1,7882 seviyesinin altından işlem geçmesi gerekmektedir. Kar realizasyonları ve €/$ paritesindeki tepki çıkışına bağlı gevşeme senaryomuz aynen gerçekleşmektedir. 1.80 seviyesinin altına inmesi önemli bir sinyal olup gevşeme devam edebilir.

21 Şubat tarihli yazımızda altın ile ilgili yaptığımız yorumu hatırlarsanız tepki çıkışı gelebileceğini ve kısa vadeli alınabileceğini belirtmiştik. Yazıyı yayınladığımız gün altın 1,554-1,584 ons/USD aralığında işlem görmüştü. O günden bu yana 1,620 ons/USD değerine kadar yükselmiştir. Orta vadeli aşağı sinyallerine rağmen bu tepki çıkışı piyasanın ne kadar oynak olduğunu da açıkça gösteriyor. Orta vade aşağı sinyalleri nedeniyle kısa vade alımların artık taşınmaması gerekiyor. Son işlemler  1,601 ONS/USD değerinden gerçekleşmektedir.

FITCH ABD’nin notunun korunması için bazı şartlar açıklamış.  İlgimizi çeken borç tavanına ulaşılmasının negatif not hareketini tetiklemeyeceğini söylemesi. Yani tahvillerinin ödenemez duruma düşmesi notu negatife almamızı gerektirmez demek. Buna ne demek lazım bilemiyorum. Takdir sizlerin.

Japonya’nın sanayi üretiminin beklentilerinin altında artması, Güney Kore sanayi üretiminin beklentilerin aksine düşmesi durgunluğu açıkça gösteriyor.

FED’den Fisher’in tahvil alımlarının azaltılması zamanının geldiğini açıklaması ise özellikle altın için olumsuz. Bu haber USD’de değer artırıcı etki yapabilir.

Yurt dışında kur savaşları son hızıyla devam ediyor. Bu durumda sürpriz büyük hareketler her an ihtimal dahilindedir. Lütfen aşırı risk almayalım. Kaldıracı fazla yüksek kullanmayalım. Bunun için USD/JPY paritesine bakmanız yeterlidir.

Önerimiz; Sert çıkış yapabileceği sinyalleri veren GBP/USD’nin yakından takip edilmesinde fayda var.

Saygılarımızla

Yazarın Diğer Yazıları