Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.7880 seviyesi alıma uygun görünüyor

Kapanışın 1.3137 seviyesinde olması tutunmaya çalıştığı izlenimi vermektedir

Bigpara Haber
Dün 1.3067 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi gün içerisinde 1.2995 seviyesine kadar düşerek daha önce bahsettiğimiz üçgen formasyonunu aşağı yönde kırmayı denemiş, ancak daha sonra gelen alışlarla 1.3148 seviyelerine kadar yükselmiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Kapanışın 1.3137 seviyesinde olması tutunmaya çalıştığı izlenimi vermektedir. Orta vade aşağı sinyalleri geldiği sürece bu tür tutunma çabalarını şüpheyle karşılamaktayız. Okur köşesinde Avro alma yönünde görüş soranlara da bu paritedeki aşağı eğilim nedeniyle alım yönünde bir yorumda bulunamıyorum. Bu sabah 1.3142 seviyesinden güne başlayarak 1.3090 seviyesini test etmesi ve günün en düşük seviyelerinde bulunması hala aşağı sert düşüş riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Bu paritede uzun “long” yani yukarı yönlü pozisyon alınmaması son derece önemlidir. Çünkü zarar riski kar potansiyelinden daha fazla diye düşünüyorum.

€/TL paritesine baktığımızda; Tıpkı €/$ paritesinde olduğu gibi aşağı yönlü orta vadeler devam ederken dün 2.3483 seviyesinden güne başlayarak 2.3421 en düşüğü gördükten sonra 2.3621 seviyesine kadar yükselmiş ve 2.3591 seviyesinden kapanarak direnme sinyalleri vermiştir. Ancak bu sinyallere şüpheyle yaklaşıyoruz. Bu sabah da 2.3601 en yüksek seviyeden gelen gevşemeyle 2.3537 seviyesine kadar gevşemiş ve son işlemlerde günün en düşük seviyelerinden gerçekleşmiştir. Bu paritede 2.3384 noktasını test etmesini bekliyoruz.

Yakın vadedeki hedefimiz budur. Almak zorunda olanlar bu seviyeyi yakından takip edebilirler. Eğer bugün içerisinde yeni bir gelişmeyle 2.3750 seviyesini test ederse o zaman aşağı yönlü trendi gözden geçirmek zorunda kalacağız. Şimdilik yukarı ihtimali daha düşüktür.

$/TL grafiğine baktığımızda; Yukarı yönde zayıf da olsa trendin devam ettiğini görüyoruz. Dün 1.7966 seviyesinden güne başlamış, 1.7950-1.8041 bandında hareket ettikten sonra 1.7953 seviyelerinden kapanarak zayıf bir görünüm vermiştir. 1.78 seviyesini rahatlıkla denemeden trendin aşağı döndüğünü söylememiz mümkün değildir.

Önemli destek seviyesi 1.7760 seviyelerindedir. Yukarı trendin devam edeceğini görebilmek için yakın zamanda 1.81 seviyesine doğru hareket ettiğini görmemiz gerekiyor. Aksi durumda birkaç gün sonra trendin tekrar aşağı dönme ihtimali bulunmaktadır. Şimdilik kısa vadede yön net belli olmadığı için sağlıklı bir trend oluşumunu bekleyeceğiz. Kısa vade ödemesi olanlar için 1.7880 seviyesi alıma uygun görünüyor.

Trendlerimizi etkileyebilecek haberlere baktığımızda, bütçe performansı ile verilerin pek beğenilmediğini, işsizlik verisinin de ekonomideki yavaşlamayı gösterdiğini gözlemliyoruz. Vergi hedeflerinin ekonomideki yavaşlama nedeniyle tutmama riski bulunmaktadır. Bu durum faizleri bono satışı nedeniyle yukarı itebilir özellikte olsa da borç/GSMH oranındaki düşüklük bu ihtimali zayıflatıyor. AB ülkelerinin borç çevirme sorununun yanında bunlar son derece önemsiz olumsuzluklar olduğundan ciddi bir TL’den çıkış hareketine yol açacağını beklemiyoruz.

Bölge ülkelerindeki olumsuzluklar ve Türkiye’nin bu olumsuzluklar karşısındaki tavrı TL pariteleri üzerinde kısa vadede daha etkili olacaktır.
Usd/jpy paritesinde aşağı trend henüz bitmiş değil. Japonya’daki olumsuz verilere rağmen Japon Yeni’nin prim yapması çok ilginç. Demek ki para hala yönünü doğuya çevirmiş durumda. Sabah itibariyle dünkü en düşük seviye olan 80.30 ‘u aşağı kırmaması bir ümit. Böyle kalmayı başarabilirse yarın yukarı tepki beklenebilir. Ancak bir yukarı trend beklemek bu verilerle şimdilik imkansız.

Gelelim bir okurumuzun prensesine , GBP/USD paritesi yatay seyirde hareket ederken orta vade zayıf aşağı sinyalleri geliyor.1.5974 seviyesinin üzerinde yukarı trend oluşumunu konuşabiliriz. Şimdilik yukarı demiyoruz. Aşağı hareketine devam edebilmesi için 1.5813 seviyesini aşağı yönde kırması lazım. Yatay seyirde dalgalanmalar ile işlem gördüğünden biraz evvel bahsettiğimiz seviyelerden alım/satım yapmak günlük işlemde kar bırakabilir. Ancak yüksek hacimde yapılacak işlemde kar fırsatı verilmeyebileceğinden şüphelendiğimi de bilmenizi isterim.

Önerimiz €/$ paritesinde 1.3189 seviyesine yaklaştıkça kademeli satış yaparak gevşemeleri değerlendirmek karlı görünüyor.

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları