Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.7770 seviyelerine dikkat!

Önerimiz; 1.7770 seviyelerinden USD/TL satarak düşüş trendini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor

Bigpara Haber

Dün €/$ için özel günlerden biriydi. 1,3066 seviyesinden güne başlamış ve 1.3142 seviyesindeki direncini kırarak 1,3266 seviyesine kadar sert bir çıkış gerçekleştirmiştir.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu hareketi yaparak bazı orta vade aşağı sinyallerini de bozmuş durumda. Orta vadeli göstergeler uyumlu olduktan sonra orta vade yorumunu yapabileceğiz. Şimdilik 1.3280-1.3300 bandındaki güçlü direncindeki hareketini izleyeceğiz. Bu direnç de çok önemli durumda. Sabah itibariyle 1,3249-1,3280 dar marjında hareket etmektedir.

Dün €/$ paritesindeki Avro lehine sert hareketten sonra Avro/TL paritesi de sert yukarı bir hareket gerçekleştirmiş ve 2,3199 seviyesinden açıldıktan sonra 2,3167 seviyesinden gelen alımlarla 2,3474 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu hareketle Avro/TL paritesinde de orta vade aşağı sinyallerinin bazıları bozulmuş durumda. Bu paritenin güçlü direnci 2,3670 seviyelerindedir.Bu sabah 2,3435-2,3526 bandında hareket etmiştir.

Dün €/$ paritesinde USD’nin sert değer kaybı USD/TL paritesini de etkilemiştir. 1,7752 seviyelerinden güne başladıktan sonra 1,7830 seviyelerinden gelen satışlarla 1,7658 seviyesine kadar sert bir şekilde düşmüştür. Bu sabah ise 1,7662-1,7735 bandında hareket etmiştir. Bu bandda hareketine devam ettiği takdirde Pazartesi yükselerek güne başlayabilir. Bunun olmaması için 1,7658 seviyesinin altını bugün tekrar denemesi gerekiyor.

Yurt dışında bu oynaklığa sebep olabilecek ne gibi gelişmeler olmuş ona bakalım;

Önce Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I’nin İtalya’nın notunu A+ dan A’ya indirdiğini ve aşırı borç yükünü azaltmanın beklenenden yavaş süreceğini düşündüğünü açıkladı. Bu veri €/$ paritesini mevcut hareketin tersine itmesi gereken bir veri. İngiltere sanayi üretimi beklenenden kötü ve hala negatif. Orada durum ciddi. 3 aylık sanayi üretimi %-1.9. Kısacası resesyon devam ediyor. Bunun yanında Aynı rating kuruluşu Ispanya’nın da notunu düşürdü BBB+ dan BBB’ye indirdi. Bu veri de Avro için olumsuz. Bundesbank Başkanı Weidmann Euro krizinin nedenlerine henüz çözüm getirilmediğine dikkat çekti. Avrupa Merkez Bankasının ülke tahvil alımının istikrar riskleri taşıdığını belirtti. bU açıklama da olumsuz.

Avrupa olumsuz haberlerinden sonra gözümüzü ABD’ye çevirdiğimizde dananın kuyruğunun burada koptuğunu görüyoruz. Mali uçurum konusunda anlaşma olduğu konusunda uyutulan piyasaların uyanmağa başladığını görüyoruz. Hatırlarsanız sizlere çözüm yok sadece geciktirme var yorumunda bulunmuştuk. Bugün mali uçurum konusunda anlaşma yok haberleri yayılmaya başladı. Oysa zaten anlaşma olmamıştı ve neden se herkes anlaşma oldu havasına girmişti. Kısacası dalgalanmaların nedeni piyasalar için beklenmedik bu açıklama olmuş görünüyor. Avro değer kazanacak bir gelişme yaşamamış ancak USD değer kaybedecek bir gelişme yaşamış. Yoksa “al birini vur ötekine” durumu var.

Burada TL’nin aradan sıyrılarak değer kazanmaya devam etmesi son derce doğal. Bu nedenle de sizlere TL’nin değer kazanabileceğini ifade etmiştik. Teknik veriler de bunu destekliyor.

Bu arada mali uçurum konusundaki olumsuz hava bir anda altını 1,650 ons/usd değerinden 1,675 değerine yükseltti. Olumsuzluk artarsa yukarı tepki hareketi artabilir. Ancak Orta vade aşağı sinyalleri hala bozulmuş değil.

Önerimiz; 1.7770 seviyelerinden USD/TL satarak düşüş trendini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor.  Bu arada mali uçurum konusundaki gelişmeler USD/TL paritesinde de oynaklığı artıracağından ayağınızı yorganınıza göre uzatmanızda fayda var.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları