Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.7770 desteğine kadar gevşemesi beklenebilir

Önerimiz yine USD/TL üzerine ve orta vadeli olacak...

Bigpara Haber

Dün 1.2937 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi gelen alışlarla 1.3014 seviyesine kadar yükseldi.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Dün yazımızda gün sonu gelen alımların dikkatimizi çektiğini ve orta vade yukarı sinyallerinin gelmeye devam ettiğini belirtmiştik. Dün daha önceki 3 gün boyunca işlem gördüğü fiyat seviyesine hemen yükselmiş oldu. Bu sabah da 1.2970-1.3009 bandında hareket etmektedir. 1.3009-1.3020 bandı bir direnç bölgesi olup alım için riskli bölgelerdir. Özellikle 1.3092 seviyesi çok güçlü direnç. Her ne kadar orta vade yukarı sinyalleri var desek de yatay seyirde olması nedeniyle sağlıklı bir trend yapısı yok.

Yurt dışında Avro’nun değerlenmesine neden olan gelişme daha çok ABD ile ilgili mali uçurum haberlerinin USD’yi zayıflatması ile ilgilidir. Kısacası AB bölgesinde Avro’yu güçlendirecek gelişmelerden ziyade ABD’de USD’yi zayıflatıcı beklentiler oluştuğu için €/$ paritesinde yukarı hareketler oluyor. ECB’den Draghi’nin bile krizin henüz geçmediğini işaret etmesi de bunu ispatlıyor. Goldman Sach’s’ın AB ekonomisi için 2013 büyüme tahminini -0.2’ye indirmesi resesyonun 2013’de de devam edebileceğini gösteriyor.

ABD’de mali uçurumun (default denilen) devlet tahvilleri ödeyememe riskini artırması uluslar arası yatırımcıları AB ülkeleri tahvillerine yöneltiyor. Bu nedenle de İtalya, İspanya gibi ülkelerin tahvilelerine alım geliyor. Tabi bu alımın yapılması için de USD’den Avro’ya geçilmesi gerekeceğinden  €/$ paritesini de yukarı yönde itiyor.

Avro/TL grafiğine bakarsak; Dün 2.3191 seviyelerinden güne başladığını, 2.3254 seviyesine kadar yükseldikten sonra gelen satışlarla 2.3167 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Bu sabah ise 2.3179-2.3224 bandında hareket ettiğini görüyoruz. Orta vade yukarı sinyalleri çok zayıf bir şekilde devam ediyor. Sinyallerin bozulması için 2.3090 seviyesinden işlem geçmesi gerekiyor. 2.3360 ve 2.3660 dirençlerini kırmadan uzun soluklu bir yukarı trendi konuşamayacağız. Bu bahsettiğimiz dirençler çok güçlüdür. Hedefimiz 2.3040 seviyesine kadar gevşemesidir. Bollinger’in uçlarının açılmaya başlaması yakında iyi bir hareket gelebileceği sinyalleri ürettiriyor. €/$ paritesinde sert hareketler olduğu takdirde burada da aynı yönde kırılmalar yaşanabilir.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7922 seviyelerinden güne başladıktan sonra gelen satışlarla 1.7859 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Kapanışı günün en düşük seviyesinden yapması bugün de gevşemenin devam edebileceğini gösteriyor. Bu sabah 1.7851-1.7867 bandına sıkışmış durumda. Marj günlük işlem yapılamayacak kadar dar. Bu nedenle orta vade sinyallere göre pozisyon almayı gerektiriyor. Orta vade aşağı sinyalleri artarak devam ediyor. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz 1.770 seviyeleri bu paritedeki hedefimizdir. €/$ paritesindeki sürpriz aşağı sert hareket burada da yukarı yönde harekete neden olabilir.

BU ARADA Morgan Stanley’in 2025 Türk tahvili alın önerisiyle birlikte TL satın demesi çok ilginç. Faiz indiriminden hiç hoşlanmadığı çok açık.
Çok eski yazılarımızı okuyanlar USD/JPY paritesinin 77 seviyelerinde çok ciddi kar marjı getirebileceğini, 106 seviyelerinden buralara indiğini bu paritede yukarı yönde alınacak uzun vadeli pozisyonlardan ciddi kar edilebileceğini belirtmiştik. Hatta Japon Yeni zede konut kredisi kullanan okurlarımıza da buradan seslenmiştik. Şimdi aynı parite 82.50 seviyelerinde oldukça ciddi bir kar marjı. Bu hareket japon Yeni kredi kullanarak ev alan okurlarımıza da müjdeli haber çünkü Yen değer kaybediyor. Şu aralar bayrak formasyonuna benzer hareketler yapan bu parite aynı sertlikle 84 seviyelerine kadar sıçrarsa şaşırmayacağız. Tek sıkıntımız kısa dönemde sert yükselmiş olması nedeniyle RSI göstergesinin riskli sinyalleri üretmesi. Bu nedenle 81.75 seviyelerinde 15 gün dinlenmesi gerekiyor. Bu arada belirtmeden geçmeyelim 84 ve 85.50 dirençlerini aşmayı başarabilirse (uzun vade beklentimiz bu yöndedir) güzel ralliler yaşayacak gibi görünüyor.

Altın için ise maalesef güzel haberlerim yok. Teknik açıdan 1.725 seviyelerinde tutunamazsa işi çok zorlaşacak Orta vade aşağı sinyalleri olması elinde olanları düşündürmeli, hele bir de TL’nin değer kazanma potansiyelini düşünürsek pozisyon azaltmakta fayda var derim.
 Bilindiği gibi İran’ın petrol ticaretinde altını kullandığı haberi bu üründe kılıçların çekilmesine neden olabilir. Yön tamamen tarafların gücüne bağlı. Bu arada mali uçurum konusu çözümsüzlüğe giderse ve ABD kısa vade devlet tahvil faizlerinde yükselme görürsek o zaman Altın için ciddi bir ralliyi konuşabiliriz.

Önerimiz yine USD/TL üzerine ve orta vadeli olacak. 1.7880 seviyelerinden satarak trendin devamını bekleyerek 1.7770 desteğine kadar gevşemesi beklenebilir.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları