Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.77 seviyesinin altına sarkabilir

Pazartesi günü gördüğü 1.2956 seviyesini test etmemesi düşündürücü

Bigpara Haber
Orta vade aşağı sinyalleri üretmeye devam eden €/$ paritesi dün 1.3051 seviyesinden başlayarak 1.2983 seviyesine kadar gevşemiş ve 1.3007 seviyesinden kapanmıştır.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Pazartesi günü gördüğü 1.2956 seviyesini test etmemesi düşündürücüdür. Bu sabah baktığımızda, hala 2 gün önceki en düşük seviyeyi test etmediğini görüyoruz. Bu sabah 1.3006-1.2966 bandında hareket etmiştir. RSI göstergesinin 33 seviyesinde olması kısa sürede ciddi bir düşüş yapamayacağını göstermektedir. 1.3060 seviyeleri önemli bir direnç haline gelmiştir.

Peki ne oldu da 1.3250 seviyelerinden birden sert düşüşler geldi? 5 iş günüdür aşağı sinyali üreten parite aslında Yunanistan ve İspanya’dan gelen olumsuz haberlerin etkisinde kaldı. Yunanistan Syrzia lideri Tsipraz öyle açıklamalar yaptı ki. Yer yerinden oynadı. Morataryum ilanından kemer sıkma politikalarına son verileceğine kadar bir sürü açıklama Avroyu zayıflattı. Haziran’da borçlarını ödeyemeyecek duruma düşecekler ve Avro’dan çıkması gerekliliği iyice seslendirilmeye başlandı. Bu arada notunu artıranlarında geleceği ne kadar isabetli öngördükleri ortada.

Bunun yanında İspanya bankalarının borçlarını çeviremeyeceklerine dair resmi ağızlardan açıklamalar geliyor. Sanırım sırada İspanya var. Bu arara her ne hikmetse notu indirilmiyor. Sanırım temerrüde düşünce yani iflas edince notu azıcık iner. Notu hala yatırım yapılabilir ülke konumunda. Yatırımcılara bu notla paralarını bilmeden riske attırma teşebbüsü diye bakıyorum.

Bu olumsuzlukların yanında Almanya sanayi üretim verisi beklenenden çok iyi geldi ancak bu hengamede arada kaybolup gitti.
Gelelim €/TL paritesine; Avro dün yurt dışında azalan bir momentumla değer kaybederken her nedense TL’ye karşı değer kazandı. Tam bir komedi. Çünkü moratoryumu Yunanistan değil sanki Türkiye konuşuyormuş gibi bir saçmalık var. Dün €/TL paritesinin yukarı gitmesinin hiçbir ekonomik izahı yok. Teknik olarak da aşağı trend devam ettiği için 2.30 seviyelerini tekrar deneyeceğini düşünüyorum. Dün hatırlarsanız 2.2932 seviyesinden 2.3181 seviyesine kadar yükselmişti.

Türkiye henüz AB parasal birliğine girmiş değil. AB ticaretindeki zayıflama Türkiye’de ihracat verilerinde bulunmuyor. Bu nedenle Avro’nun başına gelenlerden daha kötüsünün (Avro’nun TL’ye karşı daha değerli olması saçmalığı gibi) TL’nin başına gelmesini mantık çerçevesinde açıklamak anlamlı değil. Belki bazı Avrupa orijinli fonların TL’den çıkma hareketi olabilir. Bu nedenle yakında tekrar düşüş gelmesi sürpriz olmayacak.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün beklentilerimizin biraz üzerinde bir yükseliş gerçekleştirdiğini görüyoruz. 1.7603 seviyesinden 1.7824 seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah ise 1.7776-1.7809 bandında dalgalandığını görüyoruz. Bir gün önceki en yüksek seviyeyi şimdilik test edememiş. Orta vadeli göstergelerde uyumsuzluk olduğu için yön konusunda birkaç gün beklememiz gerekecek. Ancak hazım sürecinde 1.7785 güçlü direncini kırabileceği konusunda şüphelerimiz bulunmaktadır.

Şimdilik kısa vadede 1.77 seviyesinin altına sarkması daha büyük olasılıktır.

Önerimiz; 1.3040 seviyesine yükseldiğinde €/$ satarak düşüş trendini değerlendirmek mantıklı görünüyor. Bu arada haberlere aşırı duyarlı piyasada oynaklıklar daha çok artabileceğinden pozisyon miktarını çok yüksek tutmamakta fayda var.
Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları