Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.65 seviyelerinin üzerinden satılabilir

Bigpara Haber
Dün yazımda çifte trade fırsatı olduğunu bu nedenle önerimizi her iki para biriminde de yapacağımızı belirtmiştim.

Gerçekten de €/$ paritesi 1.3940`lardan toparlanarak 1.4038 seviyesine kadar tepki çıkışı gerçekleştirdi. $/TL`de buna bağlı olarak 1.6590 seviyesinden 1.6478 seviyelerine kadar gevşedi.
 
Sabah itibariyle baktığımızda bankalar arasında $/TL kotasyonlarının 1.6470-1.6510 bandında olduğunu görüyoruz. €/$ paritesi de 1.3990 seviyelerinde ve uzun zamandır adeta bu seviyeye çakılmış durumda. Son günlerdeki spekülatif hareketler birçok göstergeyi  bozmuş durumda. Peki ne olduda Dünya böyle karıştı ve en derin piyasa olduğu iddia edilen €/$ paritesi 1.45 lerden 1.39 lara bir anda düşüveriyor. Sebep AB Maliye Bakanlarının gündem dışı Yunanistan ve İtalya`yı konuşmaları. Piyasa oyuncuları "acaba bilmediğimiz önemli birşeyler mi var korkusuyla panik hareketler yapmış!" diye konuşanlar da var. Tabi minareye kılıf aramak kolay..
 
Son iki gündür yaşanan sert hareketler bir trend hareketi değildir. Sadece söylentilerden dolayı spekülatörlerin portföy hareketlerinden ibarettir. İtalya gibi AB bölgesinin en büyük üçüncü ekonomisinin de borç krizinden nasibini alacağı konuşulursa böyle bir dalgalanmanın yaşanması doğaldır. AB bölgesinde durumun vehameti zaten ortada o yüzden avroyu alın demiyoruz. Gelelim ABD`ye. 2 Ağustosa kadar borç tavanı konusunda Obama ile Cumhuriyetçiler anlaşamazlarsa ABD hazinesi borçlarını ödeyemez duruma gelecek...

O yüzden ABD dolarını da önermiyoruz. Ancak şunu sormak istiyorum Dünya büyüme birincisi, rezervleri çok güçlü ve bütçe disiplini son derece iyi, siyasi istikrarı olan ve Dış ticaret hacmi Dünya genelinin resesyon sıkıntısına rağmen hızla artan bir ülkenin parası neden değer kaybetsin? Eğer mantıklı bir sebebini bulursanız lütfen bana da bildirin. Bu arada Türkiye`nin cari açığının dış ticaret hacmine oranı genelde %10-%25 arasındadır ve şu anda da %24..
 
Bugün için önerimiz 1.65 seviyelerinin üzerinden $/TL satmanız ve 1.6360 seviyelerine kadar da beklemenizdir. €/$ paritesinde işlem yapanlara da önerim alım yönünde "long" pozisyonda olmalarıdır. Zira teknik olarak 1.4260 seviyelerini görme olasılığı yüksek..
 
Bu arada dün beni arayan sizlerden bir okurum sıkıntısını benimle paylaştı ve samimi olarak döviz üzerine sohbet etme fırsatı bulduk. Lütfen siz de sorularınızı buradaki platformdan bana ulaştırın. beraber cevaplayalım.
 
Saygılarımla,
Hikmet baydar
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları