Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

€/$ paritesi bana hiç güvenli gelmedi

Önerimiz; 1.3067 seviyesinin üzerinden €/$ satarak sert gevşeme potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Bigpara Haber

€/$ paritesindeki son birkaç günlük hareket son derece ilginç. 1.3015 seviyelerinde alış, 1.3085 seviyelerinden de satış gelmektedir. Adeta kurulmuş gibi bir görüntü veriyor.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu kadar ince hesapların yapıldığı bir paritenin gerçekten derin bir piyasa olduğu konusunda şüphe duymamıza yol açıyor. İşlem hacminin de fiktif olma olasılığı çok yüksek. Yatay bir seyir gösteren €/$ paritesinde yönsüz bir hava var. Adeta ne tarafa vursam diye düşünüyor izlenimi edindik. Aman dikkat.

Hatırlarsanız LIBOR soruşturması yapıldı ve bazı önemli bankalar bu soruşturma çerçevesinde sorumlu tutulurken soruşturma hala devam ediyor. Peki aynısının tekrar olmaması için ne tedbir alındı? Ayrıca soruşturmanın seyri nasıl? Bu konularda nedense hiçbir veri bulamadım. Çok güzel örtbas ediliyor.

Peki bu durum Türkiye’de olsaydı ne olurdu? Afrika’nın balta girmemiş ormanlarındaki yaşayan yerli kabileler bile duyardı emin olun. Bir de sürekli pişirilip önümüze konurdu. Hatta ratingimiz düşürülür kötü ülke olurduk vs.

Özetle €/$ paritesi bana hiç güvenli gelmedi. 1.29 seviyesinin altına hazırlanıyor olabilir. Sadece çarpacak birilerini arıyorlar sanki.
Gelelim AVRO/TL paritesine; Orta vade aşağı sinyalleri vermeye başlamış durumda. Artık €/$ paritesindeki aşağı hareketin burada da aşağı harekete yol açabileceğini hepimiz iyi öğrendik. Dün 2.3331-2.3473 bandında hareket etmiş, bu sabah da 2.3432-2.3479 bandına sıkışmıştır. Tekrar 2.31 seviyelerine doğru gevşemesi bizi pek şaşırtmayacaktır. Kısa vade almak zorunda olmayanlar Avro’ya bulaşmasa iyi olur gibi görünüyor.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı eğilimi devam ediyor. Dün 1.7923-1.7961 dar marjında hareket etmiş. Bu sabah ise 1.7938-1.7970 bandında hareket ediyor. €/$ paritesinde aşağı yönlü hareket ihtimali burada yukarı hareket yaratma riski taşıyor.

Her iki paritede de TL’nin değerleneceği sinyalleri gelmesi sepet bazında TL’nin değer kazanma ihtimalini artırıyor. Bu nedenle TL’nin değerinin artabilmesi için Not artırımı ihtimali fazlasıyla gündemde tutuluyor. Not artarsa neler olur başlıklı yazıyı yine bu site haberleri içerisinde okuyabilirsiniz. Yıllardır savunduğumuz konu artık her kesimden sesli olarak ifade ediliyor. TL, CDS’lerle yatırım yapılabilir statüsüne gelmişken sadece bunun tescili bile ne kadar sancılı oluyor görüyorsunuz.

Avrupa’ya baktığımızda zirveden yine somut bir şey yok. Klasik sonuç karşımızda. ABD’de FED toplantıları bugün başlıyor. Onun spekülasyonları olacak. Bu arada ABD seçimlerden sonra gündem ekonomik uçurum. Kısacası güzel bir gündem yok.
Bütün Dünya eksi büyümeden kurtulmaya çalışırken Türkiye’de %3-%4 büyüme beklentisi kötü görünüyor.

Önerimiz; 1.3067 seviyesinin üzerinden €/$ satarak sert gevşeme potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları