Gizmen NALBANTLI Gedik Yatırım Algoritmik işlemler Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

2016 yılı dolar ve borsa beklentileri

Euro Bölgesi'nde 2015 yılının ilk yarısında görülen büyümenin ivme kaybetmesi üzerine Avrupa Merkez Bankası'nın Aralık ayında parasal genişleme programın uzatarak faiz indirimi yaptı. 2016 yılında yapılabilecek ek parasal genişlemenin ve programın etkinliğine ilişkin belirsizlik risk unsuru olmaya devam ediyor. Net dış talebin katkısının 2016 yılında da düşük kalmasını bekliyorum.

Bigpara Haber

FED’in faiz artırımları yapacağını düşündüğümüzde Merkez Bankası’nın sıkı duruşuna devam edeceğini hatta sadeleştirme ile birlikte alt bant ve politika faizini yukarı çekerek yüzde 8.85 civarı olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine çekmesini öngörüyoruz. TCMB’nin sadeleştirme adımlarını daha ölçülü ve kademeli olarak atması beklenebilir. Nisan 2016’da gerçekleşecek olan Merkez Bankası Başkanlığı görev değişikliği, Merkez Bankası’nın bağımsızlık tartışmalarını yeniden gündeme getirebilir.

Seçim belirsizliğinin sona ermesinden sonra piyasalardaki olumlu hava ekonomik verilere de yansıdı. Seçim öncesi dip seviyelerinde olan tüketici ve ekonomik güven endekslerin yükseliş görüldü. Tüketici Güven Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 22.9 oranında artarak 77.15 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 26.7 oranında artarak 82.87 değerinden 104.99 değerine yükseldi. Aralık ayında ise yüzde 5’e yakın azalma gördük. Enerji fiyatlarındaki düşüş ile birlikte cari açıkta düşüş görüyoruz. Kur etkisi ise enflasyonu yükseltmeye devam edecek gibi.  İşsizlik tarafında ise asgari ücret artışının yaratabileceği negatif etki merak ediliyor. Ekonomik göstergelerdeki bozulmada en büyük paya sahip olan kurda ise 2016 yılında FED’in atacağı adımlar takip edilecek. 

2016 yılını özellikle gelişmekte olan ülkelerin zorlu geçireceğini düşünüyorum. FED’in faiz yapacağı faiz artışları ile TCMB’nin faiz artışı yapması kaçınılmaz olacaktır. Kurdaki yükseliş dolar borcu olan şirketleri olumsuz etkileyecek. 2016 yılında da 2015 yılında olduğu gibi defansif hisseleri tercih edebiliriz. Defansif hisseleri  kar marjlarında büyüme  trendi yakalamış , varlık kalitesi, temettü verimi ve döviz gelirindeki payı yüksek firmalar olarak tanımlayabiliriz. Bu sene kurdaki yükseliş dolayısı ile döviz gelirindeki payı yüksek firmalar ön plana çıkıyor. Bunları ise yüksek temettü  ödeyen şirketler izliyor. Mevcut piyasa koşulları ve siyasal konjonktür içinde dövizde ve piyasa faizlerinde yukarı, borsada ise aşağı yönlü riskler devam ediyor. Bu dönemde döviz gelirlerinin payı yüksek olan otomotiv, inşaat, cam ve beyaz eşya sektörü ön plana çıkarken, gıda ve perakende şirketleride her zaman defansif hisse kategorisinde yer almıştır. Bankacılık sektörü ise döviz kredilerinde yüksek kredi kayıpları, net döviz açık pozisyonlarından gelen kayıplar ve dış borçlanmaya bağımlılıktan dolayı fonlama ve likiditede güçlük çekecekler. 

2008 krizi sonrası başlayan yükseliş trendinin desteği olan 74 bin 800 seviyesini kırarak Haziran seçimleri sonrası fiyatlara gelen BİST 100, aynı bölgeden gelen tepki ile yeniden 74 binlere yükseldi. 74800-75000 bölgesinin üzerinde kalıcılık sağlanmadan yeni alımlar yapılmamasını tavsiye ediyorum. Bu seviyenin altında kalındığı sürece 2016 yılında 60 bin bölgesinin görebiliriz.Yaşanan gelişmeler ve FED faiz artışını düşündüğümüzde bu senaryo daha olası. Ancak Rusya ile yaşananların etkilerinin geçmesi ve jeopolitik risklerin azalması ile FED’in faiz artışını kademeli yapacağını ve piyasadaki volatiliteyi azaltacağını düşündüğümüzde 75 bin seviyesinin üzerinde 83 bin ithimalini de konuşmaya başlayabiliriz. 83 bin 92 binlerden gelen düşüş  trendinin direnci konumunda kırılması durumunda 88-90 bin bölgesi görülebilir.

Kur tarafında ise 2.80’nin üzerinde yükseliş trendi devam ediyor. 3 TL seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanırsa 3.07 zirvesinin üzerinde yeni zirve önce 3.12 sonrada 3.20 bölgesinde oluşabilir. Yıl içinde FED’in yapacağı faiz artışları ile 3.36-3.40 bölgesini görebiliriz. Kurda düşüş görebilmemiz için 2.80’nin altında kapanışlar görmeliyiz.


 

Yazarın Diğer Yazıları